Artykuły

Ziemniaki

29/01/2021

Ziemniaki, kartofle, pyry w zależności od rejonu tak nazywamy to warzywo. Odmiany dostępne na polskim rynku różnią się kształtem, kolorem, smakiem i zapachem; są mięsiste albo mączyste, duże albo małe, białe albo żółte. Możemy z nich przygotować sałatki, puree, pyzy, placki, kopytka, zapiekanki, frytki. Ziemniaki zaliczane do grupy warzyw psiankowatych są zdrowe i pożywne. Są niskokaloryczne (w 100g mają 69-85 kcal) i nie łącząc z tłuszczem nietuczące. Bulwy dostarczają stosunkowo duże ilości witamin: B1, PP, B5, B6, C, są również źródłem składników mineralnych: potasu, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, manganu i cynku.

Jakie właściwości zdrowotne mają Ziemniaki?
1. obniżają ciśnienie
2. regulują pracę układu pokarmowego, w tym również jelit
3. pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu
4. poprawiają stan skóry
5. wspomagają wzrok
6. usprawniają proces krzepnięcia krwi
7. redukują stres

Ciekawostki:

  • Okłady z ugotowanych, zgniecionych włożonych do płóciennego woreczka ziemniaków mają działanie przeciwbólowe. Warto stosować je w przypadkach bólów reumatycznych czy bólu brzucha. Ciepłe, wspaniale łagodzą ból ucha. Plastry surowych ziemniaków koją natomiast migreny, gdy przykłada się je np. do skroni czy płata czołowego, w zależności od tego, która część głowy nas boli.
  • Na poparzenia, trądzik, odmrożenia czy liszaje pomogą maseczki z ziemniaków. Przyspieszają one również znikanie siniaków oraz redukują swędzenie skóry.
  • Wywar z obierek ziemniaków przyczynia się do rozbijania kamieni dlatego polecany jest osobom cierpiącym na kamicę nerkową.


mgr Aleksandra Wilkos
Dietetyk NZOZ Biomol-Med Sp. z o.o.

Twój koszyk
Zamawiam