Artykuły

Wiśnie

02/08/2021

Wiśnie urzekają swoim oryginalnym smakiem, ale tylko te które rosną w Polsce. Dzięki różnicy temperatur między nocą a dniem w naszym kraju owoce w dzień nabierają słodyczy a nocą kwasowości. Dlatego mają przepyszny kwaśno -słodki smak, w przeciwieństwie do wiśni z południa Europy. Wiecie, że kuzynki czereśni składają się z 82% wody i 18% cudownych właściwości: witamin, minerałów, przeciwutleniaczy? Od dawna właściwości wiśni są wykorzystywane w medycynie ludowej m.in. w łagodzeniu schorzeń pęcherza moczowego, bezsenności.

Dlaczego warto jeść wiśnie?
1. Zawierają aż 400 mg/100g przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed nowotworami i procesem starzenia, ponieważ neutralizują wolne rodniki.
2. Wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego dzięki:
antocyjanom, które wpływają na produkcję czerwonych krwinek, zwiększają elastyczność naczyń włosowatych oraz wzmacniają i odtruwają serce;
potasowi, który ochronnie wpływa na serce (173 mg potasu znajduje się w 100 g wiśni);
witaminie C, która uszczelnia naczynia krwionośne (10 mg kwasu askorbinowego znajduje się w 100 g wiśni);
błonnikowi, który obniża poziom „złego” cholesterolu, czyli zmniejsza ryzyko chorób serca (1.6 g błonnika zawiera 100 g wiśni);
garbnikom i kwasom organicznym zawartym w ogonkach wiśni (fitoterapia poleca stosowanie wywaru z ogonków), które zapobiegają powstawaniu skrzeplin i zatorów w naczyniach krwionośnych.
3. Wg amerykańskich naukowców codzienne picie soku z wiśni pomaga na bezsenność i przyspiesza zasypianie. Wpływa na to zawarta w wiśni melatonina (hormon regulujący rytm snu).
4. Potas i sód powodują, że wiśnie mają właściwości moczopędne. Dlatego stosowane są pomocniczo w leczeniu zapalenia pęcherza i kamicy nerkowej.
5. Niski indeks glikemiczny (22) i niska kaloryczność (50 kcal w 100g) wiśni powodują, że te owoce są zalecane podczas odchudzania. Pektyny (rozpuszczalny błonnik pokarmowy), który pod wpływem wody zwiększa swoją objętość i tym samym na długi czas daje uczucie sytości.

Ciekawostki:
  • Suszone kwiaty wiśni pomocniczo można stosować podczas zapalenia płuc (jako środek napotny) oraz zapalenia spojówek (jako napar).
  • Napar z ogonków to naturalny środek odchudzający i przeciwdziała obrzękom.
  • Herbatki z suszonej i sproszkowanej kory drzewa wiśniowego działają uspokajająco i nasennie.
  • Odwar z młodych gałązek drzewa wiśniowego (wypity lub dodany do kąpieli) pomaga łagodzić bóle reumatyczne.
  • Wiśnie ze względu na dużą zawartość kwasów owocowych pobudzają wydzielanie enzymów trawiennych i śliny, czyli poprawiają apetyt. Z tego powodu pediatrzy zalecają podawać je niejadkom.
  • W pestkach wiśni znajdują się substancje cyjanowodorowe, czyli kwas pruski, które są bardzo szkodliwe. Połknięcie nie jest groźne, za to rozbicie czy pogryzienie mogą być trujące.
Twój koszyk
Zamawiam