Wiśnie
Wiśnie urzekają swoim oryginalnym smakiem, ale tylko te które rosną w Polsce. Dzięki różnicy temperatur między nocą a dniem w naszym kraju owoce w dzień nabierają słodyczy a nocą kwasowości. Dlatego mają przepyszny kwaśno -słodki smak, w przeciwieństwie do wiśni z południa Europy. Wiecie, że kuzynki czereśni składają się z 82% wody i 18% cudownych właściwości: witamin, minerałów, przeciwutleniaczy? Od dawna właściwości wiśni są wykorzystywane w medycynie ludowej m.in. w łagodzeniu schorzeń pęcherza moczowego, bezsenności.
Dlaczego warto jeść wiśnie?
1. Zawierają aż 400 mg/100g przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed nowotworami i procesem starzenia, ponieważ neutralizują wolne rodniki.
2. Wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego dzięki:
antocyjanom, które wpływają na produkcję czerwonych krwinek, zwiększają elastyczność naczyń włosowatych oraz wzmacniają i odtruwają serce;
potasowi, który ochronnie wpływa na serce (173 mg potasu znajduje się w 100 g wiśni);
witaminie C, która uszczelnia naczynia krwionośne (10 mg kwasu askorbinowego znajduje się w 100 g wiśni);
błonnikowi, który obniża poziom „złego” cholesterolu, czyli zmniejsza ryzyko chorób serca (1.6 g błonnika zawiera 100 g wiśni);
garbnikom i kwasom organicznym zawartym w ogonkach wiśni (fitoterapia poleca stosowanie wywaru z ogonków), które zapobiegają powstawaniu skrzeplin i zatorów w naczyniach krwionośnych.
3. Wg amerykańskich naukowców codzienne picie soku z wiśni pomaga na bezsenność i przyspiesza zasypianie. Wpływa na to zawarta w wiśni melatonina (hormon regulujący rytm snu).
4. Potas i sód powodują, że wiśnie mają właściwości moczopędne. Dlatego stosowane są pomocniczo w leczeniu zapalenia pęcherza i kamicy nerkowej.
5. Niski indeks glikemiczny (22) i niska kaloryczność (50 kcal w 100g) wiśni powodują, że te owoce są zalecane podczas odchudzania. Pektyny (rozpuszczalny błonnik pokarmowy), który pod wpływem wody zwiększa swoją objętość i tym samym na długi czas daje uczucie sytości.
- Suszone kwiaty wiśni pomocniczo można stosować podczas zapalenia płuc (jako środek napotny) oraz zapalenia spojówek (jako napar).
- Napar z ogonków to naturalny środek odchudzający i przeciwdziała obrzękom.
- Herbatki z suszonej i sproszkowanej kory drzewa wiśniowego działają uspokajająco i nasennie.
- Odwar z młodych gałązek drzewa wiśniowego (wypity lub dodany do kąpieli) pomaga łagodzić bóle reumatyczne.
- Wiśnie ze względu na dużą zawartość kwasów owocowych pobudzają wydzielanie enzymów trawiennych i śliny, czyli poprawiają apetyt. Z tego powodu pediatrzy zalecają podawać je niejadkom.
- W pestkach wiśni znajdują się substancje cyjanowodorowe, czyli kwas pruski, które są bardzo szkodliwe. Połknięcie nie jest groźne, za to rozbicie czy pogryzienie mogą być trujące.
Strona używa plików cookies do celów funkcjonalnych oraz statystycznych