Artykuły

Truskawka

18/06/2021

Truskawki w tym roku troszkę później dojrzały, ale już w pełni możemy cieszyć się ich smakiem i korzystać z ich licznych, wspaniałych właściwości zdrowotnych. Owoce te gaszą pragnienie, leczą ból gardła i chrypę. Dają ulgę w zaburzeniach układy moczowego oraz poprawiają apetyt (w tych przypadkach truskawki powinno się jeść przed posiłkiem). Duża zawartość witamin powinna przekonać osoby borykające się z anemią i z niedoborem witamin do ich spożywania w sezonie.

Jakie jeszcze truskawki mają właściwości?
1. Właściwości przeciwnowotworowe
Truskawki właściwości te zawdzięczają znacznej ilości witaminy C i kwasu elagowego, który jest antyoksydantem wspierającym układ odpornościowy i zapobiegającym przemianie nowotworowej komórek. Truskawki mogą także neutralizować rakotwórcze działanie nitrozoamin, które nagromadzone są w żywności przetworzonej termicznie. Błonnik pokarmowy zawarty w truskawkach wspiera perystaltykę jelit, przez co zapobiega rozwojowi raka jelita grubego.
2. Właściwości obniżające poziom cholesterolu
Truskawki zawierają także flawonoidy (antocyjany, katechiny, kwercetyna oraz kemferol), które pomagają obniżyć poziom cholesterolu, wpływają na stabilność blaszek miażdżycowych, poprawę funkcji śródbłonka naczyń oraz zmniejszenie tendencji do zakrzepicy żylnej.
3. Właściwości wybielające
Truskawki mogą wybielić zęby i zapobiec osadzaniu się kamienia nazębnego. Aby sprawdzić tą teorię należy natrzeć przekrojoną truskawką zęby i dziąsła, pozostawić na 45 minut, a następnie spłukać ciepłą wodą.
4. Truskawki a cukrzyca
Opisywanie owoce mają niski indeks glikemiczny = 40 i zawierają metabolizowaną bez udziału insuliny fruktozę, dlatego mogą bezkarnie je jeść osoby chore na cukrzycę. Ponadto fizetyny (flawonoidy) zawarte w truskawkach pomagają zmniejszyć powikłania towarzyszące cukrzycy typu 1 m.in. drętwienie rąk i nóg.
5. Właściwości zdrowotne liści
Zielone liście truskawek są bogate w garbniki, sole mineralne i kwasy organiczne. W medycynie naturalnej napar z liści zalecany jest w przypadku biegunki, zapalenia okrężnicy czy krwawienia z żeńskich dróg rodnych. Odwar z liści można stosować w kamicy nerkowej, a ususzone i utarte na proszek jako okłady na drobne poparzone miejsca.

Ciekawostki:
W 1 szklance truskawek znajduje się 82 mg witaminy C, czyli 120% dziennego zapotrzebowania u dorosłego człowieka.
Badania przeprowadzone przez Archives of Opthalmology wykazały, iż spożywanie praz osoby starsze trzech lub więcej porcji owoców z tak dużą zawartością witaminy C jak truskawki, może zmniejszyć u nich ryzyko utraty wzroku.
Naukowcy z Europy dowiedli, że jedzenie truskawek chroni błonę śluzową żołądka przed uszkodzeniami wywoływanymi alkoholem.
Hiszpańscy i Włoscy naukowcy potwierdzili, iż bogaty w polifenole wyciąg z truskawek może hamować namnażanie się komórek raka gruczołu sutkowego.
Naukowcy z USA i Wielkiej Brytanii wykazali, że spożywanie minimum trzech porcji truskawek w tygodniu może zmniejszyć ryzyko zawału serca u kobiet nawet o jedną trzecią.

UWAGA!
Truskawki są bardzo silnie alergizujące, dlatego dzieciom ostrożnie należy je podawać od 10. miesiąca życia. Alergia może wystąpić nawet u dorosłego człowieka, który wcześniej nie miał takich problemów. Owoce te zawierają kwas salicylowy, osoby uczulone na niego nie będą mogły ich jeść. Również osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego będą musiały nie powinny ich jeść.


mgr Aleksandra Wilkos

Dietetyk NZOZ Biomol-Med Sp. z o.o.

Twój koszyk
Zamawiam