Artykuły

Topinambur

13/10/2021

Znacie topinambur?🧐 To 🌱🌱roślina 🌱🌱o wyjątkowych właściwościach. Topinambur jest spokrewniony ze słonecznikiem zwyczajnym. Pochodzi z Ameryki Północnej i nazywany jest również słonecznikiem bulwiastym, karczochem jerozolimskim lub ziemną gruszką. Dlaczego warto jeść tę roślinę?
🌱Obniża poziom cukru we krwi - dzięki zawartości (17%) inuliny, która w organizmie przekształca się w dobrze tolerowaną przez diabetyków fruktozę. Inulina pomaga w normalizowaniu glikemii w przebiegu cukrzycy typu2, przyczynia się także do zmniejszania insulinooporoności.
🌱 Obniża cholesterol i reguluje ciśnienie - wyżej wspomniana inulina obniża także poziom "złego" cholesterolu LDL w organizmie, a tym samym zapobiega rozwojowi miażdżycy. M.in. duża zawartość potasu zawartego w bulwie topinamburu wpływa na regulację ciśnienia tętniczego.
🌱 Reguluje pracę układu pokarmowego - inulina jest pożywką dla rozwoju mikroflory bakteryjnej, umożliwiającej prawidłowe trawienie w jelicie. Dodatkowo pobudza perystaltykę jelit, dlatego pomaga pozbyć się zaparć i zapobiega ich powstawaniu. Ułatwia także przyswajanie żelaza, wapnia i magnezu.
🌱 Może zapobiec chorobom jelita grubego - inulina eliminuje powstawanie bakterii chorobotwórczych wywołujących biegunki i zapalenie jelita grubego. W konsekwencji może zapobiec polipom i owrzodzeniom, które mogą zapoczątkować choroby nowotworowe.
🌱 Oczyszcza organizm - błonnik, pektyny i inulina oczyszczają organizm, ponieważ wiążą szkodliwe związki i przyspieszają ich wydalanie.
🌱 Wspomaga pracę układu nerwowego - magnez i witaminy z grupy B (zwłaszcza niacyna B3) m.in. działają przeciwstresowo oraz podnoszą zdolność koncentracji psychicznej.
🌱 Wspomaga odchudzanie - błonnik zawarty w topinamburze pęcznieje w żołądku, dzięki czemu na długo daje uczucie sytości.
Ciekawostki:
🟦Nazwa pochodzi od plemienia Topinamboore, którzy jako pierwsi uprawiali topinambur.
🟦 Topinambur warto kupować na straganach, na których kupimy tę roślinę za ok. 3 zł/kg, w marketach ceny sięgają 25 zł/kg.
🟦 Bulwy topinamburu są soczyste i mają delikatny, słodki, orzechowy smak. Można go ugotować, piec, blanszować lub smażyć, a także jeść na surowo, np. pokrojone w plastry. Mogą być dodatkiem do sałatek. Można je również marynować, kisić oraz zapiekać z serem cheddar. We Włoszech i Francji z bulw przygotowuje się zupy, delikatne frytki i chipsy.
🟦 Sok z topinamburu można stosować podczas leczenia chorób jelita grubego, hemoroidów, zapalenia spojówek, powiek i skóry, a także w leczeniu łuszczycy, owrzodzeń i oparzeń.

Twój koszyk
Zamawiam