Artykuły

Szpinak

26/03/2021

Szpinak przez niektórych znienawidzony, przez innych uwielbiany. Jego prozdrowotne, a nawet pokusilibyśmy się o określenie lecznicze właściwości i wartości odżywcze znane są od starożytności. Szpinak jest bogaty w beta-karoten, witaminę C, luteinę, a także potas, żelazo i kwas foliowy.

Jakie korzyści zdrowotne dostarczają nam liście tego warzywa?
1. Szpinak chroni nas przed chorobami nowotworowymi i miażdżycą dzięki przeciwutleniaczom. Warzywo to możemy jest na surowo i po obróbce termicznej – niewiele ze swoich cennych właściwości traci podczas podgrzewania.
2. Szpinak bogaty jest w magnez, który pomaga odzyskać równowagę nerwową, łagodzi skutki stresu, uspokaja oraz zapobiega bólom głowy.
3. W diecie dzieci, kobiet w ciąży oraz osobom z anemią powinien być uwzględniony szpinak, ponieważ jest źródłem żelaza i kwasu foliowego, które to wpływają na rozwój układu nerwowego.
4. Szpinak posiada wiele ważnych witamin, które regulują pracę naszego organizmu:
witamina K pomaga w procesie krzepnięcia krwi;
witaminy z grupy B wpływają na obniżenie cholesterolu;
witaminy upiększające, czyli A i E przyczyniają się do opóźnienia procesu starzenia się organizmu.
5. Szpinak bogaty w potas obniża ciśnienie. Dzięki reakcji potasu z magnezem szpinak reguluje pracę serca.
6. Szpinak wpływa na poprawę jakości widzenia, dzięki zawartym w nim: związków karotenoidów, luteiny oraz zeaksantyny.

Ciekawostki:

  • Szpinak nie powinien znaleźć się w diecie osób mających problemy z nerkami, gdyż liście te zawierają kwas szczawianowy, który wypukuje z organizmu wapń i przyczynia się do zwiększenia produkcji kamieni nerkowych.
  • 100g liści szpinaku to tylko 23 kcal, dlatego zalecany jest osobom będącym na diecie.
  • Potas i witaminy z gruby B przyczyniają się do spalania węglowodanów i tłuszczy, a także przyspieszają metabolizm.
  • Ekstrakt ze szpinaku zawiera tylakoidy, które to przedłużają uczucie sytości.
  • Mimo dużej zawartości żelaza w szpinaku (tyle samo co w wołowinie) wchłania się tylko 1/5 w porównaniu z ilością przyswajaną z czerwonego mięsa.

mgr Aleksandra Wilkos
Dietetyk NZOZ Biomol-Med Sp. z o.o.


Twój koszyk
Zamawiam