Artykuły

Pomidor

21/01/2021

Pomidory to bardzo zdrowe i uwielbiane przez ludzi warzywa. Są źródłem błonnika, witamin i minerałów. Wyróżnia je wysoka zawartość potasu i likopenu, które są substancjami o działaniu przeciwutleniającym opóźniające proces starzenia się. Przetwórstwo nie osłabia wartości tego warzywa, wręcz przeciwnie w przetworach likopenu jest 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach.

Jakie właściwości zdrowotne ma pomidor?

1. Pomidory zapobiegają miażdżycy dzięki zawartemu w nich kwasowi, który to w komórkach wątroby wzmacnia procesy utleniania kwasów tłuszczowych oraz osłabia gromadzenie się w nich trójglicerydów. Pektyny znajdujące się w pomidorach wpływają na obniżenie cholesterolu, a dobroczynny likopen działa korzystnie dla serca.
2. Pomidory działają antynowotworowo – badania dowodzą, że mężczyźni, którzy regularnie jedzą pomidory są o 34% mniej narażenie na wystąpienie raka prostaty, a dzięki likopenowi u kobiet zmniejsza się ryzyko raka szyjki macicy.
3. Pomidory działają moczopędnie dzięki dużej ilości potasu obniżają ciśnienie krwi oraz wpływają na pracę serca.
4. Pomidory poprawiają odporność dzięki zawartej w nich witaminy C.
5. Pomidory wspierają trawienie dzięki błonnikowi.
6. Pomidory poprawiają pracę układu nerwowego, na który wpływa brom.
7. Pomidory mają właściwości upiększające dzięki witaminom. Naczynia krwionośne wzmacnia Witamina C, która je również dotlenia. Witaminy A i E wpływają na nawilżenie skóry i opóźnienie pojawiania się zmarszczek. Kosmetyki zawierające wyciągi z pomidorów poprawiają koloryt skóry i łagodzą zmiany trądzikowe.



Ciekawostki:

  • Suszone pomidory zawierają więcej likopenu, substancji odżywczych (zwłaszcza błonnika) oraz minerałów (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas) niż świeży pomidor.
  • 100 g pomidorów to tylko 18 kcal, czyli są pomocne w walce z nadwagą.
  • Pomidory w 94% składają się z wody, dlatego doskonale gaszą pragnienie.
  • W pomidorach znajdują się również mikroelementy takie jak: mangan, miedź i kobalt.
  • Łączenie pomidora i ogórka np. w sałatce powoduje utratę witaminy C dlatego warto przed zmieszaniem tych dwóch warzyw polać je oliwą z oliwek co przyczyni się dodatkowo do lepszego wchłaniania likopenu z pomidorów.
  • Osoby chore na dnę moczanową i RZS nie powinny jeść zbyt dużej ilości pomidorów.


mgr Aleksandra Wilkos
Dietetyk NZOZ Biomol-Med Sp. z o.o.


Twój koszyk
Zamawiam