Artykuły

Pomarańcza

25/02/2021

Pomarańcza, czyli owoc z rodziny cytrusów. Bardzo lubiany zimą jako dodatek do rozgrzewających herbat i wypieków, a latem jako orzeźwiająca przekąska, składnik lodów i napojów. Owoce te nie tylko wyśmienicie smakują, ale i mają prozdrowotne właściwości. Za co pokochali je Chińczycy?

Dlaczego powinniśmy wprowadzić je do codziennej diety?
1. Pomarańcze zawierają dużo wody, która wypłukuje z organizmu toksyny.
2. 1 pomarańcza zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na Witaminę C. Witamina ta jako antyoksydant unieszkodliwia agresywne cząstki tlenu powstałe w wyniku stresu, palenia papierosów, alkoholu, zbyt małej ilości sny.
3. Witaminy z grupy B korzystne dla skóry i układu nerwowego.
4. Potas wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi i rytm serca.
5. Pomarańcze zawierają substancje blokujące pierwszą fazę powstawania komórek nowotworowych i związki o działaniu przeciwbakteryjnym.
6. Powinno się jeść pomarańcze z błonkami białymi pomiędzy cząstkami, które dostarczają
błonnik pokarmowy, który usprawnia przemianę materii, oraz wzmacnia działanie witaminy C.
7. Spożywanie pomarańczy wpływa korzystanie na wzrok, układ odpornościowy, pracę mózgu, na funkcjonowanie żołądka i jelit.
Ciekawostki:
Olejek z pomarańczy ma właściwości antybakteryjne oraz odpręża, poprawia nastrój i samopoczucie. Stosowany jest przy przeziębieniach i stanach zapalnych oraz pomaga w leczenie trądziku.
Ekstrakty z owoców, kwiatów, liści z pomarańczy wykorzystywane są w produktach po opalaniu i chroniących przed wpływam słońca.
Zawarte w pomarańczy kwasy AHA pomagają zwalczać pierwsze zmarszczki, przebarwienia na skórze oraz mają właściwości złuszczające.


mgr Aleksandra Wilkos
Dietetyk NZOZ Biomol-Med Sp. z o.o.


Twój koszyk
Zamawiam