Artykuły

Papryka

09/08/2021

Papryka już 6 tysięcy lat temu była stosowania w medycynie naturalnej w Ameryce Środkowej i Południowej. W Europie spopularyzowali walory smakowe papryki w 1526 roku Węgrzy. To jedno z nielicznych warzyw, które zachowuje swoje właściwości podczas pieczenia czy duszenia. Zawiera cztero/pięciokrotnie więcej witaminy C niż cytryna.

Dlaczego warto jeść paprykę?
1. Papryka jest skarbnicą silnych przeciwutleniaczy chroniących organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, czyli działa przeciw nowotworowo.
2. Duża ilość witamin C, A i E sprzyjają
hamowaniu starzenia się komórek,
wzmacnianiu odporności
poprawie kondycji naczyń krwionośnych,
osłabianiu działania złego cholesterolu chroniąc przed miażdżycą.
3. Papryka ma działanie lekko moczopędne, co przyczynia się do zmniejszenia ciśnienia krwi.
4. Ostra papryka zawiera kapsaicynę, która nadaje piekący smak a także rozgrzewa i działa przeciwbólowo. Oczyszcza drogi oddechowe, łagodzi objawy pobudzenia, poprawia trawienie i pobudza apetyt.

Ciekawostki:
  • Papryka należy do warzyw z grupy psiankowatych, dlatego nie powinny jej jeść osoby cierpiące na choroby reumatyczne i artozy.
  • Zielona i czerwona papryka to owoce tej samej rośliny. Czerwona od zielonej jest bardziej dojrzała, zawiera więcej witaminy C i beta-karotenu.
  • Węgrzy w latach 30 z papryki wydobyli krystaliczny kwas askorbinowy (witaminę C).
  • W 1493 r. Diego Alvaraez Chanca przywiózł z wyprawy z Kolumbem do Europy nasiona papryki.
Twój koszyk
Zamawiam