Artykuły

Ogórek

01/10/2021

Ogórek uważany jest za pospolite warzywo i niestety nie są zbytnio doceniane jego właściwości i wartości odżywcze. Powinniśmy jeść je zwłaszcza w upały, ponieważ składa się prawie w 97 % z wody dzięki czemu szybko pozwoli zaspokoić pragnienie.

Co jeszcze ma w sobie ogórek, że powinniśmy po niego chętnie sięgać?
1. Kukurbitacyny odpowiadają za gorzki smak ogórka i mają właściwości przeciwnowotworowe. Podobno hamują one wzrost komórek odpowiedzialnych za rozwój raka prostaty oraz mogą chronić przed rozwojem raka trzustki. Poza tym ogórek zawiera flawonoidy, luteinę, kwas kawowy które również mają działanie antynowotworowe.
2. Woda, która w znacznym procencie znajduje się w ogórku gasi pragnienie. W upalne dni można po niego sięgnąć zamiast wody czy soków owocowych. Osoby chorujące na nadciśnienie i mające problemy z sercem powinny go jeść, gdyż potas w nim zawarty wspomaga pacę serca i reguluje ciśnienie krwi.
3. Woda, która jest głównym składnikiem ogórków oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza metabolizm i działa moczopędnie. Sięgnięcie po produkty bogate w wodę min. ogórki pomaga pozbyć się nadmiaru wody w organizmie czyli m.in. obrzęków (zwłaszcza kończyn), opuchlizny twarzy, uczucia obrzmienia ciała, złego samopoczucia.
4. Chlorofil nadający ogórkowi jego piękny kolor wspomaga procesy oczyszczania organizmu. Ten zielony barwnik tworzy silne połączenia z częścią toksycznych związków i tym sposobem mniejsza ich ilość dociera do tkanek naszego organizmu. Nieświeży oddech czy przykry zapach potu to objawy dużej ilości substancji szkodliwych w organizmie. Dlatego osobom walczącym z tym objawami polecane są ogórki.
5. Ogórki zaliczamy do grupy warzyw zasadotwórczych, czyli takich które odkwaszają organizm. Powinny po nie sięgać osoby, które przechodzą często infekcje, posiadają mało energii, problemy z koncentracją i pamięcią, często są zmęczone, a także pogorszył się stan ich cery.
6. Niski indeks glikemiczny (IG 15) i wartość energetyczna (12 kcal/100 g) powinny zachęcać osoby chore na cukrzycę i odchudzające po włączenie do swojej diety ogórki.

Ciekawostki:
  • Ogórki powszechnie wykorzystywane są w kosmetyce. Polecane są zwłaszcza osobom z tłustą i trądzikową cerą, ponieważ normalizują pracę gruczołów łojowych. Do włosów przetłuszczających się ze skłonnością do przesuszania polecane są szampony ogórkowe.
  • Istnieje przeświadczenie, że ogórków nie można łączyć z pomidorami w jednym daniu ze względu na wydzielany przez ogórki enzym askorbinowy, który to niszczy witaminę C zawartą m.in. w pomidorach. Aby ten enzym zadział negatywnie warzywa musiałyby bardzo długo przy sobie leżeć. Poza tym wystarczy dodać kilka kropli soku z cytryny, aby obniżyć pH i zahamować działanie enzymu askorbinowego. Innym sposobem na rozwiązanie tego problemu jest zamiana świeżego ogórka na kiszonego.
Twój koszyk
Zamawiam