Artykuły

O cynku w punktach.

10/11/2020

Czy masz właściwą ilość cynku w organizmie? Czy powinieneś zażywać suplementy zawierające cynk?

1. Jest powszechnym składnikiem skorupy ziemskiej. Występuje w skałach magmowych i zasadowych w ilościach 10-120 ppm . Zawartość cynku w glebach mieści się w granicach 60-220 ug/l, największe ilości w glebach kwaśnych. Jego rozpuszczalność maleje proporcjonalnie do wzrostu odczynu gleby.

2. Dopuszczalna zawartość cynku w glebach uprawnych to 300 ppm, tymczasem w Polsce w maksymalnie zanieczyszczonych odnotowano poziom 14500 ppm.

3. Cynk występujący w glebach w formach łatwo rozpuszczalnych jest łatwo dostępny dla roślin. Największe jego ilości kumulują trawy (12-72 ppm), koniczyna (16-86 ppm), rzepak (130 ppm). Szkodliwa dawka tego pierwiastka to 100-400 ppm

4. Średnia zawartość cynku w wodach gruntowych to 15 ppm, w zanieczyszczonych rzecznych 37-220, zaś norma dla wody pitnej w Polsce wynosi 5000 ppm.

5. Normalne stężenia cynku w powietrzu atmosferycznym jest trudne do określenia, ponieważ jest ono związane z różnorodnymi źródłami zanieczyszczeń. Największe ilości występują w okolicy regionów przemysłowych osiągając wartości do 16000 ng/m3

6. Zwierzęta kumulują cynk w różnych tkankach, głównie organach miąższowych i kościach.

7. U człowieka najwięcej cynku jest w mięśniach (<240 ppm), wątrobie, nerkach (200 ppm) oraz we krwi (80-90 mcg/l). Średnio człowiek statystyczny ma około 2 gramów cynku.

8. Cynk działa w naszym organizmie jak policjant kierujący ruchem, przez co wpływa na przemianę materii ludzkiego organizmu.

9. Cynk jest kofaktorem enzymu (anhydraza węglanowa) umożliwiającego absorpcje tlenu i wymianę gazowa w płucach. Cynk jest składnikiem około 80 enzymów, które uczestniczą w przemianach węglowodanów, białek, tłuszczy. Nadzoruje aktywność systemów enzymatycznych, które są odpowiedzialne za niezliczone funkcje: od wzrostu komórek do wytwarzania testosteronu (hormonu płciowego).

10. Cynku jest w organizmie mało, dlatego jest konieczność regularnej suplementacji. Jeśli przez kilka dni będzie go za mało, spowalnia się praca wszystkich mięśni, słabnie system immunologiczny… itd.

11. Cynk jest niezbędny dla pracy narządów wewnętrznych:

- mózgu (reguluje sprawność neuroprzekaźników),
- grasicy (wzmacnia odporność organizmu),
- trzustki (decyduje o sprawności syntezy insuliny),
- prostaty (chroni prostatę przed powstawaniem stanów zapalnych),
- wątroby (wspomaga mechanizmy regeneracji wątroby),
- mięśni (chroni mięśnie przed utratą białek),
- narządów płciowych (reguluje ich sprawność),
- skóry (wzmacnia ją i przyspiesza mechanizmy naprawcze).

12. Cynk:

- przeciwdziała zaburzeniom rozwoju u dzieci i młodzieży (jest niezbędny przy przemianach DNA, czyli w syntezie białka,
- reguluje pracę mięśni (chroni przed utratą białka),
- zapobiega wbudowaniu do kości i zębów kadmu i ołowiu zamiast wapnia,
- korzystnie wpływa na sprawność tarczycy, nawet w stwierdzonej niedoczynności tarczycy,
- wspomaga terapie przeciwnowotworowe,
- bierze udział w tworzeniu insuliny (cukrzyca I i II typu), wspomaga leczenie cukrzycy,
- pomocny jest w leczeniu owrzodzeń szczególnie u cukrzyków, w owrzodzeniu nóg spowodowanym przez żylaki oraz w chorobach układu krążenia,
- przeciwdziała poronieniom (w I trymestrze ciąży wzmacnia ściany łożyska),
- reguluje cykl przy nieregularnych miesiączkach (wpływa na stosunek estrogen/progesteron),
- obniża poziom cholesterolu we krwi,
- umożliwia efektywne leczenie chorób skórnych: niweluje trądzik (razem z witaminą A), skutecznie wspomaga leczenie ran, również pooperacyjnych (suplementacja tydzień przed operacją), trądziku młodzieńczego, trądziku różowatego, poparzeń, wyprysków, łuszczycy.
- łagodzi podrażnienia skóry,
- odtłuszcza skórę,
- usuwa białe plamki z płytek paznokci,
- wspomaga strukturę włosów i paznokci,
- przyspiesza gojenie się wrzodów żołądka,
- wspomaga leczenie zaburzeń pracy wątroby,
- przeciwdziała zaburzeniom umysłowym; pozytywnie wpływa na percepcję mózgu,
- pomaga w leczeniu depresji,
- dobrze wpływa na czynność mózgu, zapobiega demencji i schizofrenii, oraz skutecznie wspomaga leczenie schizofrenii,
- poprawia sprawność intelektualną,
- pomaga leczyć bezpłodność u mężczyzn i zaburzenia potencji (razem z witaminą B6),
- zapewnia prawidłowy rozwój narządów rozrodczych oraz czynność prostaty,
- pomaga w leczeniu dolegliwości związanych z przerostem prostaty
- korzystnie wpływa na równowagę kwasowo-zasadową.

13. Osoby z zaburzeniem smaku mogą mieć metaliczny posmak w ustach, w ogóle nie czuć smaku lub czuć go mocniej, niż powinny.

14. Badanym przez jakiś czas podawano cynk lub placebo (w drugiej grupie). Osoby, które przyjęły cynk, wykazywały mniej symptomów zaburzeń smaku i ogólnie lepiej funkcjonowały. W grupie tej stwierdzono także mniej objawów depresji - być może także dlatego, że badani mogli więcej zjeść i czerpali z jedzenia znacznie większą przyjemność.

15. Większość z nas ma za mało cynku – jest on w produktach, które jemy rzadko i w małych ilościach. W dodatku jego wchłanianie przy zaburzeniach pracy jelit jest utrudnione.

16. „Wrogami” cynku są alkohol, cukier, produkty zawierające dużo błonnika, produkty bogate w żelazo i miedź.

17. Na niedobór narażone są osoby:
- z chorobami przewodu pokarmowego,
- chorobą alkoholową,
- palacze,
- wegetarianie,
- osoby na dietach odchudzających,
- osoby jedzące dużo słodyczy,
- kobiety w ciąży,
- sportowcy,

18. Uważa się, że niedobór cynku może być ważnym czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju choroby Alzheimera.

19. Następujące symptomy wskazują na brak cynku w organizmie:
- częste infekcje wirusowe i bakteryjne,
- wypadające włosy,
- skaleczenia długo się goją,
- stany zapalne skóry,
- łamliwe paznokcie,
- chroniczne zmęczenie,
- ciągłe rozkojarzenie,
- brak apetytu,
- nie rozpoznawanie smaków,
- słaby węch,
- suchość w ustach,
- zmniejszenie libido,
- gorsza pamięć,
- zmniejszona tolerancja na alkohol.

20. Skutki długotrwałego przyjmowania dużych dawek cynku w suplementach:
- bóle żołądka,
- nudności,
- utrata apetytu,
- biegunka,
- bóle głowy,
- osłabienie odpowiedzi immunologicznej organizmu,
- zmniejszenie stężenia frakcji HDL,
- zmniejszenie ilości miedzi w organizmie.

21. Średnie zapotrzebowanie na cynk dla mężczyzn wynosi około 10 mg/dziennie, a dla kobiet około 7 mg/dziennie.

22. Cynk zawarty w żywności nigdy nie doprowadzi do nadmiernego skumulowania się w organizmie.

23. Cynk, podobnie jak żelazo, jest lepiej przyswajany z produktów zwierzęcych niż z roślinnych.

24. Spośród wszystkich produktów największą zawartością cynku odznaczają się małże, ostrygi, krewetki.

Twój koszyk
Zamawiam