Artykuły

Morela

09/01/2021

Dziś swój dzień ma 🍑MORELA🍑. Niestety do sezonu letniego jeszcze nam dość daleko, a to właśnie w lecie można zrywać te niesamowite, niezbyt soczyste, słodkie, złoto-pomarańczowe owoce pestkowe prosto z drzewa. Wyglądają jak małe brzoskwinie, ale smakiem przypominają fioletowe śliwki. Są one niezwykle pożywne i bogate w witaminy i minerały.

Celebrując jej święto i przedstawiamy Wam jakie właściwości zdrowotne dla naszego organizmu ma morela🍑:
1. Żelazo, wapń, fosfor, witaminy B, C, PP i błonnik poprawiają trawienie i zapobiegają anemii.
2. Suszone morele działają zasadotwórczo, dlatego zalecane są osobą z nadkwasotą i jedzącym codziennie mięso.
3. Beta-karoten dający piękny kolor morelom chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników , które wpływają na rozwój chorób serca i otyłości.
4. Witamina na A i E zawarte w morelach wpływają korzystnie na zdrowie oczu. Zapobiegają ślepocie nocnej, zwyrodnieniu plamki żółtej a także chronią przed działaniem wolnych rodników.
5. Witamina C chroni skórę przed promieniami UV oraz uczestniczy w budowaniu kolagenu, który nadaje skórze witalność i elastyczność. Beta-karoten może dodać kolorytu skórze oraz chronić przed poparzeniami słonecznymi.
6. Morele bogate są w błonnik rozpuszczalny, co przyczynia się do utrzymania zdrowego poziomu cukru we krwi i cholesterolu.
7. W morelach jest duże stężenie potasu (dwie morele zapewniają 181 mg potasu). Spożywanie tych owoców może pomóc w zapobieganiu wzdęć oraz zachowaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego i pracy nerek.
8. Morele są źródłem katechin (fitoskładniki flawonoidowe), które to mogą hamować proces zapalny. Chronią naczynia krwionośne przed uszkodzeniami przez stan zapalny, a co za tym idzie polepszają kontrolę ciśnienia krwi.


mgr Aleksandra Wilkos
Dietetyk NZOZ Biomol-Med Sp. z o.o.

Twój koszyk
Zamawiam