Artykuły

Mleko

25/01/2022

Mleko to biała, nieprzezroczysta wydzielina gruczołów mlecznych samic ssaków. W wielu kulturach jest podstawą żywienia, w szczególności dzieci. W jego skład wchodzą witaminy i pierwiastki mineralne, które odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Mimo jego właściwości budzą wiele kontrowersji. W Polsce wytwarzanych jest rocznie ok 12 miliardów litrów mleka surowego, z którego oprócz mleka spożywczego produkuje się masło, śmietanę, twaróg, sery, jogurty, kefiry, maślanki, mleka zagęszczone, mleka w proszku.

W mleku znajdują się:
• białko – podstawowy element budulcowy organizmu ludzkiego, z którego zbudowane są mięśnie, narządy, więzadła, ścięgna, gruczoły, skóra, włosy i paznokcie; zawarta w mleku kazeina ma właściwości nawilżające skórę, a dzięki białkom skóra jest mocna i ujędrniona;
• lipidy – są niezwykle ważne dla skóry, którą zabezpieczają przed odparowaniem wody i niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak wiatr, chłód czy promieniowanie słoneczne;
• niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – spełniają w organizmie wiele funkcji, między innymi zapobiegają przesuszaniu skóry, biorą udział w metabolizmie cholesterolu, rozszerzają naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie, pobudzają regenerację nabłonka i tkanki łącznej;
• kwas mlekowy – bakterie kwasu mlekowego sprzyjają produkcji kolagenu, poprawiają odporność, regulują przemianę materii i poprawiają stan skóry;
• wapń – jest to ważny budulec kości i zębów, który oprócz tego bierze udział w krzepnięciu krwi oraz prawidłowym funkcjonowaniu nerwów i mięśni. Zwiększa wydzielanie enzymu odpowiadającego m.in. za spalanie tłuszczu;
• witaminę A – pomaga zachować młody wygląd skóry i dobry wzrok;
• witaminę B12 – niezbędna do produkcji czerwonych krwinek;
• fosfor – odpowiedzialny za stan kości;
• magnez – wspomaga pracę komórek nerwowych;
• potas – reguluje gospodarkę wodną organizmu i ciśnienie krwi;
• inne witaminy – w tym witaminy C, D, E, K, PP oraz witaminy z grupy B. 

Skład mleka różni się od gatunku zwierzęcia, od którego pochodzi. Najwięcej tłuszczu ma mleko renifera 16,1g/100g. Zawartość białka najwyższa jest w mleku łosia i renifera 10,5 i 10,4g/100g. Mleko kobiece zawiera najwięcej laktozy 6,9g/100g. Najwięcej wapnia ma mleko renifera 320mg/100g, mleko krowie zawiera 112mg/100g wapnia.
W środowisku naukowym jak i wśród konsumentów nie ma zgodności co do wpływu mleka na stan zdrowia. Największe spory dotyczą wpływu picia mleka na zapobieganie osteoporozy. Zebrane wyniki badań wysokiej jakości: meta-analiz badań obserwacyjnych oraz randomizowanych badań kontrolowanych dotyczące wpływu spożycia mleka i nabiału na zdrowie. Wnioski z tych badań są następujące:
• spożycie mleka i nabiału w dzieciństwie zmniejsza ryzyko otyłości u dzieci i poprawia kompozycję ciała u dorosłych.
• picie mleka w ilości 200-300 ml dziennie nie zwiększa ryzyka chorób serca.
• brakuje silnych dowodów naukowych na potwierdzenie, iż picie mleka zmniejsza ryzyko złamań kości i osteoporozy w wieku starszym.
• spożycie mleka i produktów mlecznych prawdopodobnie zmniejsza ryzyko raka jelita grubego, raka pęcherz, raka żołądka i raka piersi.
• nie ma związku między spożyciem mleka a długością życia.

Mleko jest jednym z najczęściej występujących alergenów u dzieci. (90% dzieci do 5 roku życia). Alergia na mleko krowie objawia się najczęściej wysypką skórną, biegunką, bólami brzucha, nieżytem nosa i astmą.

Twój koszyk
Zamawiam