Artykuły

Marchew

29/12/2021

Marchew jest znanym i wykorzystywanym warzywem w każdej kuchni świata. Korzeń ten zawiera mnóstwo luteiny, zeaksantyny, likopenu i prowitaminy A, czyli beta-karotenu. Ponadto jest źródłem witaminy A, C, E i K oraz witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego i pirydoksyny). Marchew jest także bogata w składniki mineralne m.in.: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor, sód i cynk.

Jakie właściwości zdrowotne ma Marchew?
1. Dzięki występującej w marchwi luteinie i beta-karotenie wspaniale wspiera wzrok. Spożywanie jej jest zalecane u osób z zaćmą, jaskrą i problemami z ostrością widzenia.
2. Marchew dzięki silnemu przeciwutleniaczowi jakim jest beta-karoten, metabolitowi witaminy A (kwas retinowy) oraz falkarinolowi posiada właściwości antynowotworowe. Jedzenie tego warzywa może przyczynić się do uniknięcia nowotworu jamy ustnej, krtani, przełyku oraz pęcherza moczowego.
3. Wzmacnia układ krążenia i co za tym idzie chroni go przed chorobami. Pektyny obniżają poziom cholesterolu we krwi i działają antymiażdżycowo, a flawonoidy działają przeciwskurczowo na naczynia wieńcowe serca i zwiększają przepływ krwi do mięśnia sercowego.
4. Picie świeżo wyciśniętego soku jest korzystne przy zaburzeniach trawienia. Bifidus, czyli związki siarkowe zawarte w marchwi stymulują rozwój dobroczynnych dla mikroflory jelit bakterii, dzięki czemu wspomagają pracę jelit.
5. Marchew również jest sposobem na zdrowy i młody wygląd. Przyspiesza gojenie ran i podrażnień, jak również zwalcza trądzik. Poprawia koloryt skóry i przyspiesza opalanie. Natomiast ekstrakty z marchwi (szczególnie retinol), które wykorzystywane są w kremach przeciwzmarszczkowych i znakomicie likwidują zmarszczki i napinają skórę.

Ciekawostki:

  • Surowa marchew zawiera 27 kcal w 100 g i niski indeks glikemiczny (IG30) dlatego polecana jest osobom próbującym się odchudzić.
  • Marchew po obróbce termicznej (ugotowana) nie jest polecana osobom chorującym na cukrzycę typu 2, ponieważ indeks glikemiczny jest trzykrotnie wyższy.
  • W nadmiarze Witamina A, która występuje w marchwi dla naszego organizmu jest toksyczna i może powodować powiększenie wątroby, nadmierną pobudliwość lub/i zaburzenia wzroku.
  • Marchew nie tylko ma kolor pomarańczowy. Fioletowe i czarne korzenie zawierają antocyjany, które są silnymi antyoksydantami. Czerwona marchew zawiera dużo likopenu, a żółta beta karoten.
  • Istnieje Wirtualne Muzeum Marchewki (World Carrot Museum).



Przepis na domową maseczkę:
Z marchewki można stworzyć przede wszystkim odżywcze maseczki do twarzy i włosów. Wystarczy zblendować je lub zgnieść widelcem (wcześniej oczywiście ugotować, najlepiej bez krojenia). Następnie zmieszać z jogurtem naturalnym lub maślanką i dodatkowymi składnikami (np. kurkumą, cynamonem, świeżymi ziołami) i nałożyć na twarz na kilkanaście minut. Dzięki temu skóra odzyska właściwy koloryt, a drobne zmarszczki będą wygładzone.
Regularne stosowanie takich masek aktywnie odmładza i zwalcza wolne rodniki.
Marchewka sprawdzi się także na włosy, odżywiając je i odbudowując ich strukturę. Należy jednak uważać w przypadku włosów blond, ponieważ kosmetyki na bazie marchwii mogą zmienić ich kolor.


mgr Aleksandra Wilkos
Dietetyk NZOZ Biomol-Med Sp. z o.o.

Twój koszyk
Zamawiam