Artykuły

Lubczyk

18/10/2021

🌿🌿🌿 Lubczyk 🌿🌿🌿jest to rodzaj byliny z rodziny selerowatych, z wyglądu przypomina selera, ale w odróżnieniu od nieodłącznego kompana rosołów jego właściwości są zupełnie różne. Po raz pierwszy opisany został przez W.D.J.Kocha w 1824 roku. Naukowa nazwa: Levisticum officinale.
Zdecydowany, mocno ziołowy posmak lubczyku podkreśli charakter każdej marynaty oraz pieczonych mięs. Lubczyk z powodzeniem stosuje się również do przyprawiania własnoręcznie pieczonego chleba.
Gleba przygotowana pod uprawę lubczyku powinna być lekka, spulchniona i żyzna. To roślina dość wybredna: nie wyrośnie na glebie suchej i pozbawionej składników mineralnych, dlatego rozsada pod lubczyk powinna charakteryzować się odpowiednią ilością próchnicy i częstym nawadnianiem.
Na co dobry jest lubczyk? Na problemy z trawieniem, łagodzi wzdęcia, wspomaga oddychanie. Dzięki właściwościom moczopędnym stosowany jest również do leczenia kamieni nerkowych i oczyszczania krwi.
Ciekawostki:
🌿 Liście lubczyku używane są jako zioło, korzenie jako warzywo, a nasiona jako przyprawa.
🌿 Jest to roślina wieloletnia, która może mieć do 2,5 metra wysokości (średnio około 1,5 m).
🌿 Największe liście mogą mieć do 70 cm średnicy.
🌿 Lubczyk uprawiany był w ogrodach starożytnej Grecji i Rzymie.
🌿 Według wierzeń lubczyk dodany do pierwszej kąpieli dziecka po narodzinach ma przynieść szczęście w miłości.
🌿 Lubczyk ma działanie moczopędne, wykrztuśne i wiatropędne.
🌿 Zwiększa pobudliwość seksualną.
🌿 Nazwy ludowe lubczyku to: łakotne ziele, mleczeń, lubiśnik lekarski.
🌿 W Bułgarii roślina ta nazywana jest девесил co oznacza „diabeł”.
🌿 Lubczyk był najczęściej uprawianym ziołem leczniczym w Europie.

Twój koszyk
Zamawiam