Kwercytyna
Kwercetyna to jeden z najczęściej naturalnie występujących flawonoidów roślinnych, czyli organicznych związków chemicznych, które w większości przypadków są barwnikami o barwie żółtej bądź białej. Powszechność występowania tego związku wynika z funkcji, jakie pełni w przyrodzie – chroni nieosłonięte części roślin przed szkodliwym wpływem promieniowania UV, działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie, a także wabi owady, wspierając zapylanie roślin.
Kwercetyna ma również dużo do zaoferowania ludziom – wyróżnia się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi, a co za tym idzie – doskonale chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które w dzisiejszych czasach oddziałują na nas z każdej strony. Dzięki temu posiada zdolność przeciwdziałania wielu chorobom przewlekłym, takim jak:
- choroby układu sercowo-naczyniowego,
- otyłość,
- alergie,
- choroby nowotworowe.
Kwercetyna występuje powszechnie w owocach i warzywach, dlatego osoby stosujące zbilansowaną, zdrową dietę nie powinny mieć problemów z prawidłową podażą tego składnika. Można ją znaleźć w dużych ilościach m.in. w zielonej herbacie, cebuli, winogronach, jagodach, jabłkach czy pomidorach.
Kwercetyna działa przede wszystkim przeciwutleniająco, wspierając procesy neutralizowania wolnych rodników, które stanowią przyczynę stresu oksydacyjnego i powiązanych z nim uszkodzeń struktur białkowych i lipidowych organizmu. W ten sposób kwercetyna chroni m.in. przed rozwojem zmian miażdżycowych, a nawet nowotworowych, gdyż jej właściwości antyoksydacyjne zmniejszają do minimum powstające pod wpływem wolnych rodników mutacje w kodzie DNA.
Kwercetyna działa przeciwnowotworowo również na wiele innych sposobów – m.in. wspiera usuwanie uszkodzonych i nieprawidłowych komórek organizmu, przyczynia się do hamowania namnażania komórek nowotworowych (działanie antyproliferacyjne), a także do hamowania angiogenezy komórek nowotworowych (tworzenia się nowych naczyń krwionośnych). Badania wykazały również, że kwercetyna upośledza zdolność komórek nowotworowych do rozwoju i podziału.
Kwercetyna działa przeciwmiażdżycowo, co udowodniły liczne badania. Ich wyniki pokazują, że dieta bogata w ten związek przyczynia się do regulacji poziomu cholesterolu we krwi, a szczególnie do obniżenia stężenia złego cholesterolu frakcji LDL. Co więcej, kwercetyna normalizuje ciśnienie tętnicze krwi, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, wzmacnia je oraz zmniejsza ich łamliwość. Powyższe właściwości wpływają na redukcję ryzyka wystąpienia chorób powiązanych z układem krążenia, w tym miażdżycy
Ten powszechny w przyrodzie flawonoid roślinny wykazuje również silne właściwości przeciwzapalne, hamując powstawanie cytokin prozapalnych. Kwercetyna zmniejsza stan zapalny, hamując napływ leukocytów, co przekłada się też na utrzymanie właściwego napięcia naczyń włosowatych. Związek działa ponadto ochronnie na komórki nerwowe, zapobiegając degradacji neuronów i wystąpieniu chorób neurodegeneracyjnych w przyszłości.
Jak jeszcze działa kwercetyna? Nieocenione są jej właściwości przeciwalergiczne. Związek ten nie tylko blokuje działanie alergenów, ale także prowadzi do zahamowania wydzielania histaminy, a więc hormonu odpowiedzialnego za występowanie typowych objawów alergicznych. Z literatury możemy również dowiedzieć się o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych kwercetyny. Dostępne badania pokazują, iż związek ten posiada zdolność do wiązania się z białkami płaszcza wirusa, hamując aktywność takich drobnoustrojów, jak m.in. wirus opryszczki HSV, wirus grypy, wścieklizny, wirus polio, a nawet wirus HIV-1.
Kwercetyna ma również wiele do zaoferowania osobom cierpiącym z powodu otyłości. Badania pokazują, że flawonoid posiada zdolność indukcji apoptozy (naturalnej śmierci) komórek tłuszczowych, a także umiejętność hamowania apipogenezy, czyli tworzenia się nowych komórek tłuszczowych. Co więcej, kwercetyna wpływa na wzrost lipolizy, będącej procesem rozkładu hydrolitycznego trójglicerydów.