Artykuły

Komosa ryżowa

29/09/2021

Komosa ryżowa inaczej quinoa lub ryż peruwiański jest pseudozbożem czyli rośliną, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, lecz w rzeczywistości nie jest zbożem. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jej właściwości odżywcze są od wieków cenione. Komosę ryżową nazywa się również „świętym zbożem Inków”, „złotym ziarnem Inków”, „matką zbóż” a to dzięki wspaniałym wartościom odżywczym.

Przeczytajcie dlaczego warto jeść quinoa:
1. Komosa ryżowa jest źródłem pełnowartościowego białka – naukowcy z Uniwersytetu Jagielońskiego twierdzą, że biało rośliny tej zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem (zboża nam znane są ubogie w te aminokwasy). Dzięki dużej zawartości białek w komosie ryżowej może ona być alternatywą dla białka zwierzęcego i znaleźć się w diecie m.in. wegetarian.
2. Komosa ryżowa może zapobiegać nowotworom - przekonują kolejni naukowcy z Uniwersytetu Jagielońskiego. Dzięki wyciągom z nasion, kiełków i liści komosy ryżowej hamowana jest proliferacja komórek raka prostaty.
3. Komosa ryżowa może zapobiec miażdżycy – ziarna quinoa bogate są w tłuszcze nienasycone (kwas linolenowy, oleinowy i linolowy). Ich regularne spożywanie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia.
4. Komosa ryżowa zawiera saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i immunostymulujace.
5. Komosa ryżowa zawiera dużą ilość flawonoidów, głównie kwercytyna i kampferol, dzięki czemu roślina ta ma właściwości antyoksydacyjne (zwykłe zboża nie zawierają w ogóle flawonoidów).
6. Komosa ryżowa jest polecana osobom chorym na cukrzycę. Ma niski indeks glikemiczny (IG = 35) ze względu na dużą zawartość węglowodanów złożonych. A także jest źródłem błonnika pokarmowego, który obniża poziom glukozy we krwi.

Ciekawostki:
  • Powszechnie komosa ryżowa uważana jest za roślinę bezglutenową i polecaną osobą chorującym na celiakię. Jednak należy być ostrożnym, gdyż niektóre badania wykazały, iż ziarna te mogą zaszkodzić chorym i zaostrzyć przebieg objawów przez stymulowanie wrodzonej i nabytej odpowiedzi immunologicznej. Naukowcy z Londynu wykazali w swoim badaniu, iż codzienne spożywanie 50g komosy jest bezpieczną porcją dla osób chorych na celiakię.
  • Komosa ryżowa spokrewniona jest z polską komosą białą (lebiodą) i komosą wielonasienną. Uprawiana jest w Ameryce Południowej, USA, Indiach, Kanadzie i na Wyspach Brytyjskich.
Twój koszyk
Zamawiam