Artykuły

Jarzębina

27/09/2021

Jarzębina popularne drzewo, które kojarzy się z jesiennym krajobrazem dzięki pięknym kulistym pomarańczowym owocom. Dzieci robią z nich korale i jesienne bukiety. Czy wiecie, że jarzębinę można spożywać i ma ona właściwości zdrowotne? Czy wiecie, że teraz jest dobry czas na zebranie owoców i przygotowanie z nich przetworów dla zdrowia? Owoce jarzębiny są doskonałym źródłem witaminy C (35–45 mg w 100 g, czyli mniej więcej tyle, co w cytrusach) i beta-karotenu. Zawierają też witaminy z grupy B, witaminę K, potas, sód, magnez i miedź. Mają też kwasy organiczne, antocyjany, flawonoidy, garbniki, pektyny i cukry.

Koralowe kulki stosowane są:
1. w profilaktyce arteriosklerozy i choroby nadciśnieniowej,
2. mają właściwości moczopędne,
3. stymulują pracę jelit,
4. działają przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka i jelit,
5. łagodzą podrażnienia wątroby,
6. pomagają przy kamicy nerkowej i żółciowej,
7. pomagają w przewlekłych zaburzeniach trawiennych.

Kiedy zbierać owoce?
Zbiór owoców jarzębiny przeprowadza się, kiedy zaczynają one dojrzewać i uzyskują czerwoną barwę. Ścina się całe baldachy, a owoce oddziela się już po ususzeniu. Na przetwory – galaretki, dżemy – świeże owoce należy przetrzymać przez 1–2 dni w zamrażalniku lub zbierać je dopiero po jesiennych przymrozkach – mają wtedy łagodniejszy smak i są mniej gorzkie. Zawierają za to mnóstwo witaminy C, więc mogą być bardzo smacznym uzupełnieniem kuracji antyprzeziębieniowych.

Przepisy:
  • Na bóle nerek i wątroby:
2 razy dziennie jedz łyżeczkę suszonych zmielonych lub sproszkowanych owoców, popijając szklanką wody.
  • Dla wzmocnienia pracy serca:
Pij 3 razy dziennie po pół szklanki wywar z owoców jarzębiny.
Przepis na wywar z jarzębiny: Do 200 ml wody wsyp 2 łyżki suszonych owoców jarzębiny. Gotuj przez pół godziny.
  • Problemy z pęcherzem:
Łyżkę rozdrobnionych owoców jarzębiny zalej szklanką letniej wody, doprowadź do wrzenia i podgrzewaj przez 5 minut pod przykryciem. Odstaw na 15 minut, przecedź. Pij 2-3 razy dziennie po pół szklanki jako lek przeciwbiegunkowy i moczopędny.
  • Na zaparcia:
Łyżkę rozgniecionych owoców jarzębiny zalej szklanką zimnej wody i zostaw na noc pod przykryciem. Rano przecedź. Popijaj w ciągu dnia przy problemach z wypróżnieniem.


Uwaga! Jarzębiny nie wolno jeść na surowo!

Jarzębina zawiera kwas parasorbinowy, który jest trujący może wywołać zatrucie pokarmowe, objawiające się biegunką i wymiotami.

Twój koszyk
Zamawiam