Artykuły

Galaretka

19/03/2021

Przedstawimy 6 powodów, dla których warto wzbogacić swoje posiłki o galaretkę:
1. Galaretka ułatwia trawienie
Galaretka jest produktem, który stymuluje wiązanie płynów, czyli hydrofilowym, dzięki temu poprawia trawienie i łagodzi wszelkiego rodzaju dolegliwości związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego. Dodatkowo galaretka powoduje, że soki trawienne pozostają dłużej w żołądku, w związku z tym ułatwiają trawienie i zapobiegają dolegliwościom związanym z zaburzeń pracy tego narządu. Regularne spożywanie galaretki pomaga stymulować naturalne ruchy jelit i zapobiega powstawaniu wzdęć i zaparć. W galaretce jest wysoka zawartość glicyny, która wpływa na odnowę błony śluzowe żołądka i ogranicza powstawanie wrzodów i zapaleniu żołądka.
2. Galaretka oczyszcza wątrobę z toksyn
Tak jak pisaliśmy w punkcie 1 glicyna zawarta w galaretce jest ważnym dla naszego organizmu aminokwasem, który wspomaga usuwanie toksyn z tkanek. Aminokwas ten stymuluje również pracę wszystkich narządów wydalniczych dzięki czemu zachowujemy zdrowie i wolną od zanieczyszczeń krew. Systematyczne spożywanie galaretki jest prostym i zarazem skutecznym sposobem na zahamowanie szkodliwego działania wolnych rodników i pobudzanie procesów regeneracyjnych.
3. Galaretka łagodzi stany zapalne w organizmie
Glicyna, podstawowy aminokwas galaretki, posiada silne właściwości przeciwzapalne. Wzmacnia odporność i obniża ryzyko rozwoju stanów zapalnych w organizmie. Galaretka bardzo ważnej glicyny jest źródłem wysokiej jakości białka, dzięki czemu pomaga utrzymać zdrowe kości i stawy, a także pomaga opóźnić procesy naturalnego zużywania się chrząstek i więzadeł. Systematyczne spożywanie galaretki pomaga zmniejszyć ryzyko pojawienia się zapalenia stawów i choroby zwyrodnieniowej stawów.
4. Galaretka dodaje energii
Galaretka bez zawartości cukru jest produktem niskokalorycznym, który dostarcza organizmowi dużej dawki energii. Warto jeść ją zwłaszcza rano, kiedy potrzebujemy naturalnego „rozruchu”. Galaretka w 90% składa się z ważnego dla organizmu białka, które odpowiedzialne jest a dostarczenie energii oraz zoptymalizowanie funkcji metabolicznych organizmu. Białko wspomaga proces budowania masy mięśniowej i zwiększa wydajność organizmu podczas wysiłku fizycznego. Aminokwasy zawarte w galaretce należą do grupy łatwo przyswajalnych białek, oznacza to, że organizm szybko je przyswaja.
5. Galaretka ułatwia zasypianie
Galaretka jest źródłem cennych aminokwasów, które w naturalny sposób wspomagają produkcję hormonu odpowiedzialnego z zdrowy, spokojny, wartościowy sen – melatoninę. Składniki mineralne zawarte w galaretce łagodzą napięcie mięśniowe i zmniejszają ryzyko wystąpienia skurczów kończyn w trakcie snu.
6. Galaretka wzmacnia układ odpornościowy
Galaretki od lat znajdują się w diecie szpitalnej, ponieważ wzmacnia układ immunologiczny, przyspiesza powrót do zdrowia wycieńczonego chorobą lub zabiegiem chirurgicznym organizmu. Galaretka jest źródłem witamin C i D oraz wapnia i fosforu, które pobudzają funkcje obronne organizmu. Wapń i fosfor wraz z białkami biorą udział w procesie produkcji przeciwciał. W składzie żelatyny nie znajdziemy tłuszczów i cholesterolu, dlatego pomaga zapobiec grypie, przeziębieniu oraz innym chorobom związanym z obniżoną odpornością organizmu.

Pamiętajmy
Galaretki owocowe spożywajmy bez dodatku cukru, syropu glukozowo - fruktozowego i barwników, które mogą uczulać i powodować astmę (szczególnie u dzieci).
Galaretki z nóżek nie są dietetyczne, ale poprawiają kondycję kości, włosów i paznokci. Mają dużo puryn dlatego chorzy na dnę moczanową powinni jej unikać.
Galaretki z ryb pomagają obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów, a także dzięki omega-3 dbają o serce.
Galarety warzywne nie tylko są niskokaloryczne (100g to niespełna 20kcal), ale także nie zawierają cukru, tłuszczu i cholesterolu, dlatego powinny uzupełniać dietę osób odchudzających się, chorych na hipercholesterolemię czy hiperlipidemię.

mgr Aleksandra Wilkos
Dietetyk NZOZ Biomol-Med Sp. z o.o.


Twój koszyk
Zamawiam