Artykuły

Etap pierwszy- Detoksykacja

26/04/2019

Organizm człowieka zbudowany jest z 70-80 miliardów komórek. Komórki pełniące określone funkcje wchodzą w skład układów narządowych, z których skonstruowany jest cały ludzki organizm. Organizm człowieka zawsze funkcjonował w środowisku pełnym mikroorganizmów, bakterii, grzybów, wirusów, pierwotniaków. Te mikroorganizmy w ludzkim ciele tworzą mikrobiom. Niemowlę rodzi się jałowe, czyli bez bakterii. Gdy człowiek umiera, na jedną jego komórkę przypada co najmniej 10 bakterii.
Największą część mikrobiomu mamy w jelitach. Mamy w nich ponad 2 kg i podobno ponad 35 tys. rodzajów bakterii. Ten mikrobiom ulega ciągłym zmianom. Sprawność układu pokarmowego decyduje o naszym zdrowiu fizycznym i psychicznym. Dlatego każdy powinien kształtować jakość bakterii jelitowych poprzez włączenie do diety produktów spożywczych zawierających dobre bakterie i błonniki.

Nasze jelita mają powierzchnię kortu tenisowego. Największa część tej powierzchni przypada na jelito cienkie. Nabłonkowa bariera jelitowa stanowi delikatną i wysoce wyspecjalizowaną granicę łączącą organizm człowieka ze światem zewnętrznym. Powinna pełnić trzy główne funkcje:
• odżywczą; powinna umożliwiać wchłanianie do organizmu wszystkich koniecznych składników odżywczych,
• ochronną (nieimmunologiczną); powinna blokować wchłanianie toksyn i patogenów,
• immunologiczną: poprzez IgA powinna blokować wnikanie poprzez ścianę jelita patogennych bakterii do węzłów chłonnych lub krwiobiegu.

Na sprawność bariery jelitowej mają duży wpływ:
• skład jelitowej flory bakteryjnej,
• niesteroidowe leki przeciwzapalne, antybiotyki i cytostatyki,
• alkohol,
• niedotlenienie,
• stres,
• toksyny i wiele innych czynników.

Błonnik pokarmowy jest podstawowym składnikiem zdrowej diety. Spożywanie błonnika jest konieczne dla zachowania właściwego środowiska jelitowego. Są schorzenia, w których należy ograniczyć błonnik w celu złagodzenia objawów chorobowych.
Błonnik rozpuszczalny w wodzie stanowią pektyny, hemicelulozy, gumy, śluzy, β-glukany. Tworzą one galaretowaty żel o dużej objętości. Żel błonnikowy jest rozkładany, a właściwie zjadany przez bakterie jelitowe.

Błonnik nierozpuszczalny to celulozy, ligniny, hemicelulozy. Ten błonnik ma zdolność pochłaniania i transportowania wody.
Ponad 70% Pacjentów, którzy trafiają do Biomol-Med, deklaruje w ankiecie problemy z układem pokarmowym. Program suplementacji witaminowo – mineralnej jest dwuetapowy. Pierwszy etap ma wyrównać nadmiary i niedobory elementów odżywczych. Jednakże, jeżeli Pacjent ma przewlekle problemy z układem pokarmowym, efektywność suplementacji będzie słaba. Dlatego wprowadziliśmy etap wstępny, oczyszczający. Suplementacja i dieta w tym etapie jest ułożona na 14 dni. W tym czasie staramy się poprawić funkcje odżywcze i detoksykacyjne układu pokarmowego. Przygotowujemy Pacjenta do efektywnego odżywiania.
Pewien Profesor gastrologii twierdził: „śmierć czyha w chorych jelitach”. Jeżeli rano boli Cię brzuch, w kale pojawia się krew, śluz lub masz stałe zaparcia lub biegunki, bezwzględnie idź do lekarza.


Nie istnieje uniwersalna dieta dla wszystkich ludzi. To co jednym nie najlepiej służy, dla innych może być najlepszym rozwiązaniem. Dlatego w Biomol-Med każdy otrzymuje indywidualne zalecenia żywieniowe.

Twój koszyk
Zamawiam