Artykuły

Dynia

26/11/2020

Trwa sezon na pomarańczowe, duże warzywo. Dynia głównie kojarzy nam się z Halloween. Ma wiele wartości odżywczych, witamin i minerałów. Pestki są pomocne w usunięciu z organizmu owsików, tasiemców i innych pasożytów.
Jakie właściwości zdrowotne ma Dynia?
1. Beta-karoten, czyli przeciwutleniacz zawarty w dyni hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne i rozwój chorób nowotworowych.
2. Pomarańczowy barwnik zapobiega miażdżycy, chorobom serca i udarom mózgu, a także reguluje ciśnienie tętnicze.
3. Spożywanie dyni wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wzroku, szczególnie o zmierzchu, a także zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Naukowcy udowodnili, że może hamować rozwój zespołu suchego oka i zapobiegać uszkodzeniu soczewki i powstaniu zaćmy.
4. Dynia jest niskokaloryczna i wysokobłonnikowa dlatego pomaga odchudzaniu. Sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i ma właściwości odkwaszające.

Ciekawostki:
- Dynia zalecana jest kobietom w ciąży, ponieważ działa przeciwwymiotnie.
- Ekstrakt z dyni może działać profilaktycznie u osób o podwyższonym ryzyku zachorowania na cukrzycę insulinozależną, a u osób już chorych ograniczyć zapotrzebowanie na insulinę.
- Dynia ma wysoki IG dlatego nie jest wskazana przy cukrzycy.
- Za dyniową stolicę świata uważa się Motron w stanie Illinois.
Pierwsi osadnicy Ameryki przygotowali pierwsze ciasto dyniowe, czyli upieczona wydrążona dynia wypełniona miodem, mlekiem i przyprawami.
- Dynię wykorzystuje się zarówno w kuchni jak i medycynie.


mgr Aleksandra Wilkos
Dietetyk NZOZ Biomol-Med Sp. z o.o.

Twój koszyk
Zamawiam