Artykuły

Dieta a zdrowie

20/02/2012
Jak dieta pomoże Ci zachować młodość i zdrowie

Organizm człowieka można by przyrównać do wielkiego placu budowy i odbudowy. Bez przerwy zachodzą w nim olbrzymie zmiany:

  • codziennie 1% krwinek ulega zniszczeniu i musi nastąpić ich odbudowa, tzn. trzeba na nowo utworzyć 8-9 g hemoglobiny
  • przeciętne życie leukocytów trwa 8-10 dni
  • białko wątroby i plazmy krwi jest w ciągu 10-20 dni w połowie odnawiane
  • białko skóry ludzkiej odtwarza się w ciągu ok. 160 dni
  • kubki smakowe na języku (mamy ich od 10 do 20 tysięcy w zależności od wieku ) żyją 10 dni, ale co 3 godziny są odnawialne
  • włosy muszą nie tylko wciąż powstawać, ale do tego rosnąć (w ciągu miesiąca ok. 1 cm). A włosy – to też m. in. białko!

Reakcje wolnorodnikowe

Należy pamiętać, iż możemy starzeć się w sposób naturalny lub przyspieszony przez reakcje wolnorodnikowe. Ustawicznie powstaje nowa generacja komórek. W ich skład wchodzi kilkadziesiąt rozmaitych składników. Jeśli któregoś zabraknie lub jest go za mało bądź za dużo, to nasz organizm próbuje się do tego najpierw przystosować, "produkując gorsze" generacje komórek. Aż w pewnym momencie sytuacja się załamuje i wtedy dochodzi do złego samopoczucia, dolegliwości lub choroby.
W celu zapobiegania powstawaniu reakcji wolnorodnikowych powinniśmy dostarczyć organizmowi składników budulcowych, których potrzebuje.

Prawidłowe odżywianie

Prawidłowe odżywianie opiera się na kilku podstawowych składnikach. Są to: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, składniki mineralne i woda.
Porcję każdego z tych składników trzeba organizmowi dostarczać codziennie.
Białko jest podstawowym materiałem budulcowym - buduje i odbudowuje komórki w naszym organizmie.
Tłuszcz jest konieczny do dostarczenia odpowiedniej ilości energii Twojemu organizmowi. Nie bój się tłuszczu, jeżeli nie masz zaleceń lekarskich do zmniejszenia jego spożywania. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), są niezbędne dla twojego organizmu (m.in. składa się z nich układ nerwowy).
Węglowodany to cukry proste i złożone, które odgrywają niezmiernie istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu. Glukoza jest wyznacznikiem dla organizmu czasu aktywacji procesów metabolicznych mających na celu utrzymanie ciągłości życia. Żadna komórka naszego organizmu nie przeżyje bez glukozy.
Witaminy i składniki mineralne, których nie uda się dostarczyć organizmowi w idealnie zbalansowanych posiłkach można podawać w odpowiedniej suplementacji.
Woda jest konieczna do życia i powinniśmy pamiętać by pić ją ok. 2 litry codziennie. Woda jest konieczna do życia i powinniśmy pamiętać by pić ją ok. 2 litry codziennie.

Wskazówki żywieniowe
  1. Należy jeść różnorodnie. Kiedy FAO miało odpowiedzieć jednym hasłem na pytanie: jak się odżywiać, po wielu naradach ustalono, że „pierwszą zasadą racjonalnego odżywiania jest urozmaicenie w jedzeniu” . Jedząc „wszystko”, czyli jak najbardziej różnorodne produkty, ma się największą pewność, że organizm otrzymał to, czego potrzebuje.
  2. Jedzenie powinno być smaczne. Należy wrócić do naturalnych smaków i ograniczyć spożycie produktów zawierających konserwanty i środki poprawiające smak, zapach oraz termin ważności. Im mniej „chemii” w posiłkach tym lepiej dla naszego zdrowia.
  3. Jedzenie powinno być celebrowane. W dzisiejszych czasach nie tylko nie mamy czasu, żeby spokojnie zjeść, ale często nawet nie pamiętamy co jedliśmy. Natura wyposażyła człowieka w pewne mechanizmy i musimy z nich korzystać, żeby nasz organizm sprawnie funkcjonował. Każdy posiłek należy dokładnie pogryźć, przeżuć i dopiero połknąć (dajmy szansę naszej ślinie odpowiedniego przygotowania treści pokarmowej dla żołądka, a pozbędziemy się niestrawności i innych gastrycznych dolegliwości).
  4. Nie za dużo, ale i nie za mało, tylko wystarczająco. Objadanie nam nie służy. Należy wstawać od stołu trochę wcześniej niż zwykle, ponieważ dopiero parę minut po posiłku czujemy się najedzeni.
  5. Dla organizmu korzystniej będzie odżywiać się regularnie. Oznacza to jadanie posiłków o tych samych porach, ponieważ organizm łatwo się przyzwyczaja do dostarczania mu paliwa regularnie i nie ma potrzeby podjadania pomiędzy posiłkami. Należy też pamiętać, by przerwy między jedzeniem nie były zbyt długie, żebyśmy niepotrzebnie nie kurczyli a później rozpychali sobie żołądka.
  6. Aby jadać prawidłowo, wcale nie trzeba kupować produktów najdroższych. Najczęściej jest wprost przeciwnie - najgorzej odżywiają się nędzarze i milionerzy (jedni bo nie mają wyboru co jedzą, drudzy bo jedzą stosują przekombinowane diety oraz często jedzą nieregularnie i poza domem).

Uwaga
  1. Nigdy nie spożywaj tłuszczu z węglowodanami (np. tłustej golonki z ziemniakami).
  2. Nie spożywaj pożywienia tłustego i kwaśnego jednocześnie.
  3. Po ciepłym posiłku nigdy nie pij zimnych płynów, a szczególnie po tłuszczach.
  4. Nie podjadaj między posiłkami.
  5. Nie łącz owoców z mlekiem.
  6. Odmawiaj zjedzenia posiłku, który Ci nie służy.
  7. Ogranicz jedzenie zimnych posiłków. Najlepiej jeść jak najwięcej ciepłych posiłków – przede wszystkim śniadanie.

Minimalizowanie zagrożeń

Nie można ustalić diety na stałe, żaden sposób odżywiania nie jest pozbawiony wad. Odżywianie jest jednym z najważniejszym warunków pełnego zdrowia, na które ma wpływ wiele destrukcyjnych czynników m.in. promieniowania jonizującego i niejonizującego, emisji przemysłowych i samochodowych, zanieczyszczenia wód, atmosfery, brak ruchu, nadmiaru tytoniu czy alkoholu. Nasz organizm narażony jest na wiele potencjalnych zewnętrznych zagrożeń, więc wspomóżmy jego pracę od wewnątrz i pamiętajmy o podstawowych wskazówkach i zasadach prawidłowego odżywiania.

Twój koszyk
Zamawiam