Artykuły

Czosnek

24/09/2021

W środę opublikowaliśmy post o „Gałganku Aliny” dziś chcemy przedstawić Wam wszystkie właściwości czosnku.
Czosnek to lider wśród roślin leczniczych. W niewielkim ząbku kryje się cała apteczka: związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, witamina C, prowitamina A), sole mineralne oraz mikroelementy. Najcenniejsze w tej roślinie są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę, które są odpowiedzialne za charakterystyczny zapach. Surowy czosnek jest najzdrowszy, ale zapach nas odstrasza i rzadko w takiej postaci zjadamy czosnek.

Dlaczego warto go jeść?
  • Zwalcza infekcje – dzięki związkom siarkowym i olejków eterycznych czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego. Ciepłe mleko ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku ułatwia odkrztuszanie, rozgrzewa, wzmaga potliwość, obniża gorączkę oraz udrażnia drogi oddechowe.
  • Chroni przed zawałem i udarem – czosnek podobnie jak aspiryna znacząco zmniejsza lepkość krwi, czyli ma właściwości przeciwzakrzepowe. Dodatkowo działa na śródbłonek naczyniowy powodując rozkurcz naczyń krwionośnych, dzięki czemu możemy zapobiec zawałowi serca i udarowi mózgu. Badania wykazały, iż regularne spożywanie czosnku poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych, co wpływa na przepływ krwi.
  • Wspomaga trawienia – czosnek przyspiesza, nasila wydzielanie żółci, usprawnia pracę jelit i dzięki temu zapobiega powstawaniu wzdęć. Powinniśmy dodawać go nie tylko do mięs, ale także do wielu innych tłustych i ciężkostrawnych potraw.
  • Niszczy pasożyty jelit dzięki silnemu działaniu bakteriobójczemu. W przypadku podejrzenia posiadania pasożytów (owsiki, glista, tasiemiec) należy przez kilka tygodni codziennie na czczo wypijać nalewkę z czosnku moczonego w szklance wody przez całą noc, zjadać kilka ząbków surowego czosnku lub wypijać mleko zagotowane z czosnkiem.
  • Obniża ciśnienia krwi czosnek oprócz wyżej opisanego działania na śródbłonek naczyniowy hamuje enzym ACE, który uczestniczy w regulacji ciśnienia krwi. Badania wykazały, iż regularne spożywanie czosnku może obniżyć ciśnienie tętnicze nawet o 10% i dzięki temu zapobiec zawałowi serca.
  • Hamuje rozwój bakterii (gronkowca złocistego, paciorkowca, pałeczek okrężnicy, otoczkowców) dzięki cudownym olejkom eterycznym, które są naturalnym antybiotykiem.
  • Działa antynowotworowo – duża ilość różnorodnych, silnych przeciwutleniaczy pobudza układ immunologiczny do zwalczania komórek nowotworowych. Badania dowiodły, że regularne spożywanie czosnku lub jego ekstraktów może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, raka okrężnicy i raka jelita grubego.
  • Działa odmładzająco – zawarte w czosnku antyutleniacze zwalczają wolne rodniki, ale również hamują powstawanie nowych, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia się organizmu. Czosnek także zawiera wiele witamin i minerałów, które są ważne dla ładnego wyglądu skóry. Ta cudowna roślina wpływa korzystnie na naczynia krwionośne i krążenie krwi, dzięki czemu zapobiega powstawaniu żylaków i pojawianiu się pajączków na skórze. Czosnek ma właściwości odkażające – przepłukiwanie skóry wodą, w której moczone były zmiażdżone ząbki czosnki, pomaga leczyć wypryski i zmiany grzybicze.
Receptura leczniczej nalewki czosnkowej
100 g rozdrobnionego czosnku zalać 1/2 litra czystej wódki. Odstawić naczynie w ciepłe miejsce na 10 dni (co pewien czas wstrząsnąć). Przecedzić, przechowywać nalewkę w lodówce. Dwa razy dziennie zażywać 10-20 kropli w 1/4 szklanki wody jako środek na obniżenie ciśnienia krwi i cholesterolu. Nalewka działa też przeciwmiażdżycowo, pomaga przy bólach reumatycznych. Po miesięcznej kuracji należy zrobić kilkutygodniową przerwę.
Kiszony czosnek jest naturalnym antybiotykiem i probiotykiem. Jest łagodniejszy w smaku i pozbawiony charakterystycznego zapachu. Czosnek w takiej formie można jeść jako dodatek do dań głównych, kanapek, sosów, sałatek. Zalewa również nadaje się o picia.
Składniki:
  • 1 litr wody
  • 10 główek czosnku
  • 1 łyżka stołowa soli
  • korzeń chrzanu
  • ziele angielskie
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • łodyga kopru
  • gorczyca
  • opcjonalnie: tymianek, majeranek, oregano

Przepis krok po kroku:
1. Czosnek podzielić na ząbki i obrać je.
2. Wyparzyć słoik i włożyć na dno chrzan, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i gorczycę
3. Następnie ułożyć w słoiku ząbki czosnku, a na wierzch położyć koper.
4. W garnku przygotować solankę: do 1 l wody dodać 1 łyżkę stołową soli i gotować przez 10 minut.
5. Warzywa zalać solanką, zakręcić słoik i odstawić go w suche, ciemne miejsce na minimum 3 tygodnie. Po tym czasie czosnek jest gotowy do spożycia.

Twój koszyk
Zamawiam