Artykuły

Cząber

29/11/2021

Cząber rozpowszechniony w Europie dzięki Grekom i Rzymianom jako przyprawa do mięs, zup i farszów. Uważali go również za afrodyzjak. Cząber ma cienkie łodygi, ciemnozielone, wąskie i drobne liście oraz pikantny smak, a aromat zbliżony ma do tymianku oraz majeranku. Obecnie popularny jest w Azji, Europie, USA, Kanadzie i na Bliskim Wschodzie.

Oprócz walorów smakowych zioło ma korzystne właściwości zdrowotne:
1. Duża ilość potasu obniża ciśnienie tętnicze krwi.
2. Żelazo, główny składnik hemoglobiny uczestniczącej w transporcie tlenu może wspomóc leczenie anemii.
3. Karwakrol ma działanie przeciwgrzybiczne. Dzięki tej substancji cząber hamuje wzrost bakterii m.in. Escherichia coli, Bacillus cereus.
4. Tymol zapobiega występowaniu zakażeń grzybiczych.
5. Witamina C i cynk wpływają na układ odpornościowy, Dodatkowo cząber łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Zapobiega wzdęciom, biegunkom a także redukuje objawy tych dolegliwości. Zioło to pobudza wydzielanie soków trawiennych i wspomaga trawienie.
6. Błonnik pokarmowy wpływa korzystnie na profil lipidowy poprzez obniżenie poziomu cholesterolu LDL oraz zwiększenie cholesterolu HDL.

Ciekawostki:
• Istnieją dwie odmiany cząbru: zimowa i letnia. Zimowy gatunek charakteryzuje się bardziej gorzkim i ostrym smakiem.

Twój koszyk
Zamawiam