Artykuły

Cytryna

24/08/2021

Cytryna doceniona została w Chinach i Indiach, skąd najprawdopodobniej pochodzi. Natomiast pierwsza pisemna wzmianka o cytrynowej lemoniadzie pochodzi z Egiptu. Owoc ten jest uważany za królową witaminy C. Czy rzeczywiście tak jest i wzmacnia odporność na przeziębienia, grypę i sezonowe infekcje?

Jakie są najważniejsze wartości zdrowotne cytryny?
  • Cytryna nie jest królową witaminy C, ale zawiera jej na tyle dużo (53mg /100g), aby wspierać odporność i łagodzić przebieg infekcji. Zwiera również sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia naczynia krwionośne.
  • Cytryna zawiera beta-karoten, witaminy z grupy B, E, potas, magnez, sód i żelazo. Dzięki terpenie, która pobudza wytwarzanie śliny i tym samym pobudza procesy trawienne przyspieszając oczyszczanie organizmu, czyli sprzyja odchudzaniu.
  • Skórka z cytryny zawiera limonen, czyli przeciwutleniacz z właściwościami przeciwnowotworowymi. Podczas badań laboratoryjnych wykazano, iż związki te niszczyły komórki rakowe jamy ustnej, skóry, płuc, żołądka, a także neuroblastomy (występujące główniej u dzieci). Ten kwaśny, żółty owoc (zaraz po żurawinie) najsilniej hamuje namnażanie się komórek nowotworu wątroby.
  • Dzięki dużej zawartości witaminy C cytryna chroni przed reumatoidalnym zapaleniem stawów.
  • Cytryna jak i inne cytrusy jest produktem zasadowym i pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Choć to kwaśny owoc (pH 2-2.5) jest bogaty w minerały zasadowe, które w trakcie przemiany metabolicznych pozostają we krwi i alkalizują cały organizm.
  • Cytryna zawiera błonnik, który wspiera odchudzanie. Sok z tego owocu przyspiesza metabolizm dlatego warto go włączyć do diety.
Ciekawostki:
  • Cytryna dodana zaraz po zalaniu herbaty wrzątkiem sprawia, że napar jest szkodliwy dla zdrowia.
  • Cytryna powstała ze skrzyżowania limy i z cytronem (owocem znanym już w starożytności, który obecnie jest wykorzystywany do otrzymywania kandyzowanej skórki).
Twój koszyk
Zamawiam