Artykuły

Cebula

05/02/2021

Cebula to nasz narodowy superfood, czyli naturalny produkt, który działa wyjątkowo korzystnie prozdrowotnie a nawet leczniczo na organizm. Jej właściwości są znane i doceniane od starożytności. Egipcjanie dzięki niej zwalczali demony, Rzymianie stosowali jako lek na wszystkie dolegliwości, a Grecy wzmacniali organizm przed rywalizacją sportową. W średniowieczu stosowali ją na bóle głowy, ugryzienia węży, na porost włosów, a sok wymieszany z cukrem był lekiem na katar i przeziębienie. Medycyna naturalna wykorzystuje cebulę jako środek moczopędny, wykrztuśny, a także do zwalczania biegunki. Niekiedy używana jest do leczenia niegojących się ran, owrzodzeń, czyraków, oparzeń i blizn.

Jakie składniki cebuli powodują, że możemy nazywać ją superżywnością?
1. Kwercytyna, czyli przeciwutleniacz, obniża ciśnienie krwi, a także ma właściwości przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe.
2. Związki siarki są bakteriobójcze, przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe. Zmniejszają stężenie cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi.
3. Witamina C działa przeciwutleniająco. Jest pomocna do pielęgnacji skóry i włosów oraz jest niezbędna do funkcjonowania układu odpornościowego.
4. Witamina B6 bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek.
5. Kwas foliowy uczestniczy w produkcji krwi i funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jest to niezbędny składnik w diecie kobiet starających się o dziecko jak i w trakcie ciąży, w celu zapobiegania wad wrodzonych układu nerwowego.
6. Potas obniża ciśnienie krwi i poprawia stan zdrowia serca.
7. Wapń niezbędny dla mocnych kości.
8. Chrom przeciwdziała insulinooporności, która to może prowadzić do cukrzycy.
9. Żelazo pomaga w zmniejszeniu uczucia zmęczenia. Uczestniczy także w produkcji czerwonych krwinek oraz wzmacnia układ odpornościowy.
10. Błonnik ułatwia utrzymać prawidłową masę ciała, obniża stężenie cholesterolu.
11. Antocyjany zawarte w czerwonej cebuli są silnymi przeciwutleniaczami.
12. Beta-karoten zawarty w szczypiorku wzmacnia układ odpornościowy i działa przeciwnowotworowo.

Cebula dzięki imponującemu składowi:
może obniżyć ryzyko wystąpienia: choroby wieńcowej, zawału, udaru;
może pomóc w profilaktyce i łagodzenia objawów przeziębienia i grypy;
zwiększa odporność i zwalcza stany zapalne;
działa bakteriobójczo;
oczyszcza drogi oddechowe;
zapobiega próchnicy i infekcji jamy ustnej;
wzmacnia organizm po antybiotykoterapii;
pomaga organizmowi kontrolować poziom glukozy we krwi, czyli pomaga w zapobieganiu cukrzycy;
hamuje rozwój i rozprzestrzenianie się komórek rakowych;
zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego, jamy ustnej, gardła, nerek, jajnika i trzustki;
pomaga osobom z chorobami reumatycznymi hamując stany zapalne;
łagodzi zaczerwieniania, obrzęki i trądzik;
wzmacnia kości i zmniejsza ryzyko złamań;
może okazać się wybawieniem dla osób cierpiących na ostry ból ucha i szumy w uszach;
łagodzi ból i obrzęki po użądleniu owadów.

Ciekawostki:
Aby nie płakać podczas krojenia cebuli można cebulę włożyć do lodówki na godzinę przed krojeniem.
Osoby cierpiące na schorzenia przewodu pokarmowego, w tym refluks żołądkowy i zespół jelita grubego oraz chorym na nerki i w przypadku niewydolności serca powinni powinni unikać cebuli.
Sok z cebuli połączony z miodem lub oliwą z oliwek jest dobrym sposobem na łagodzenie trądziku.
100 g cebuli ma zaledwie 30 kalorii.
Żucie surowej cebuli przez 3-8 minut powoduje zniszczenie drobnoustrojów w jamie ustnej, gardle i na ustach.
Smak cebuli można zneutralizować dzięki spożyciu natki lub korzenia pietruszki, jabłka czy żuciu ziaren kawy.


mgr Aleksandra Wilkos
Dietetyk NZOZ Biomol-Med Sp. z o.o.

Twój koszyk
Zamawiam