Brokuł
Brokuł to wyjątkowe warzywo, uznawane za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. A to wszystko dzięki swoim właściwościom odżywczym, które chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi.
Co jeszcze ma w sobie ten zielony kuzyn kalafiora, że warto go włączyć do diety?
1. Dzięki silnemu przeciwutleniaczowi jakim jest sulforafan brokuł wykazuje właściwości antynowotworowe . Przeciwutleniacz blokuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA oraz ułatwia likwidację komórek tworzącego się nowotworu. Może on uchronić przed nowotworem prostaty, piersi, płuc czy jelita grubego. Jednak ważne jest odpowiednie ugotowanie tego warzywa (w temperaturze 76 stopni C). Mrożone brokuły nie zachowują zdolności wytwarzania sulforafanu dlatego nie mają właściwości antyrakowych.
2. Brokuły to skarbnica potasu (aż 295 mg potasu dostarczymy jedząc 100 g ugotowanego brokuła), dzięki któremu naczynia krwionośne są bardziej drożne, czyli krew krąży swobodniej. Dodatkowo przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu. W efekcie obniża się poziom ciśnienia krwi.
3. Duża ilość witaminy C (64.9 mg w 100g ugotowanych brokułów) jest niezbędna do wytwarzania kolagenu budującego chrząstkę, poprawiającego stan tkanki łącznej, a także odpowiadającego za kondycję stawów i ścięgien.
4. Luteina, zeaksantyna, witamina B2 i witamina C zawarte w brokułach zabezpieczają przez zaburzeniami wzroku związanymi z wiekiem m.in. mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.
5. Osoby chorzy na cukrzycę powinni po to warzywo sięgać ze względu na niski indeks glikemiczny ( IG 15) i chrom, którego współpraca z insuliną zapewnia zachowanie optymalnego poziomu cukru we krwi.
6. Sulforafan pobudza wytwarzanie enzymu chroniącego naczynia krwionośne i pozwala się im zregenerować. Dlatego spożywanie brokuła może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.
7. Wyżej wymieniony przeciwutleniacz niszczy Helicobacter pylori, czyli bakterie, które mogą przyczynić się do rozwoju wrzodów, zapalenia błony śluzowej żołądka, zapalenia przełyku, a nawet raka żołądka.
- Naukowcy ze Szpitala Dziecięcego MassGeneral i Uniwersytetu Medycznego Johna Hopkinsa (USA) przekonują, że dzięki zawartości sulforafanu , który chroni przed stanem zapalnym wywoływanym przez stres oksydacyjny (charakterystyczny u osób z autyzmem). Naukowcy udowadniają, że dzięki terapii tą substancją pacjencji są bardziej komunikatywny oraz zostają ograniczone nietypowe zachowania. Niestety efekty są czasowe i ustępują wraz z jej zakończeniem.
- Amerykańscy naukowcy zalecają, aby gotowane brokuły jeść wraz z innymi produktami zawierającą aktywną mirozynazę m.in. musztardą, rzodkiewkami, rukolą, wasabi i warzywami kapustnymi. Dzięki temu szybciej aktywują się właściwości antynowotworowe.
- Aby złagodzić właściwości gazotwórcze brokuła należy podawać je z czosnkiem, imbirem, koprem lub kminkiem.