Biomol-Med w Klastrze Żyjmy Zdrowiej
Jesień życia – Klaster Żyjmy Zdrowiej
W ostatnich 20 latach w Polsce, jakość żywienia uległa diametralnej zmianie. Jeszcze wielu z nas pamięta czasy, kiedy na półkach sklepowych był tylko ocet, a po przydziałową wędlinę na kartki stało się długich kolejkach. Jednakże rynki w miastach i wsiach były całkiem niezłym źródłem zaopatrzenia. Na szczęście zaszły zmiany ustrojowe, które z jednej strony dały nam wolność wyboru i wolność słowa, ale z drugiej strony otworzyły nasz rynek spożywczy na produkty spożywcze wysokowydajnej produkcji przemysłowej z Zachodu. Nasi dzisiejsi seniorzy nie przejadali się w młodości w fast-food-ach. Żywienie dawniej było oparte o diety regionalne, kształtowane przez środowisko i strukturę rolną budowaną dziesiątkami lat.
Badacze wpływu dietetyki na zdrowie populacji ze Szwecji odkryli następującą zależność: jeżeli w jednym pokoleniu był ciężki klimat i mało żywności, wówczas następne pokolenie było zdrowsze. Natomiast, jeżeli pokolenie żyło w dobrych i sutych latach, wówczas ich dzieci były chorowite. Można ten model przełożyć na dzisiejsze czasy w Polsce. Nasi dziadkowie spędzili młodość w latach 1940 – 1960, które były bardzo ciężkie i często ubogie. Ich dzieci młodość spędzali w latach 1980 – 2000, czasie zmian ustrojowych. Było wówczas lepiej, ale nie za bogato. Obecnie wnukowie żyją ciesząc się nieograniczonym dostępem do wszystkich nowości cywilizacyjnych, również tych dietetycznych. Śledząc zdrowie populacji w tych latach, można stwierdzić, iż im życie było łatwiejsze tym bardziej wydłużał się czas życia. Niestety w każdym następnym pokoleniu pojawiały się coraz bardziej niepokojące zjawiska, czyli duży wzrost ilości przypadków chorób nowotworowych, autoimmunologicznych i metabolicznych. Wśród naszych seniorów szczerzą się różne choroby podeszłego wieku, jednakże najbardziej dotkliwe są choroby demencyjne układu nerwowego: Parkinsonizm i choroba Alzheimera oraz nowotwory, choroby układu krążenia i cukrzyca typu 2. W porównaniu do krajów zachodnich sytuacja zdrowotna naszych seniorów jeszcze nie jest najgorsza. Na Zachodzie skala chorób demencyjnych jest ogromna. Tam czas „prosperity” trwa nieprzerwanie od siedemdziesięciu lat.
Komisja Zdrowia Unii Europejskiej „bije na alarm” i tworzy programy łączące przedsiębiorców z ośrodkami naukowymi w celu ratowania sytuacji. W Polsce mamy szansę podjąć odpowiednie działania już dzisiaj, aby dzisiejsi 50- latkowie i 60-latkowie za 10 – 20 lat nie byli pacjentami klinik neurologicznych itp.. W regionie łódzkim z inicjatywy Marszałka Województwa Łódzkiego powstał Klaster Żyjmy Zdrowiej, zrzeszający łódzkie uczelnie, przedsiębiorców i czynniki społeczne. Celem tegoż konsorcjum jest podniesienie zdrowotności społeczeństwa i przeciwdziałanie szerzeniu się chorób cywilizacyjnych. Do udziału w pracach Klastra Żyjmy Zdrowiej został zaproszony NZOZ Biomol-Med. Swoją prawie dwudziestoletnią praktyka i doświadczeniem będziemy mogli wesprzeć niektóre działania zaplanowane w Klastrze. Szczególną uwagę w planowanych działaniach kładzie się na dietetykę, suplementy diety i aktywność psychofizyczną. Ramowy program Klastra obejmuje chyba wszystkie zagadnienia zdrowia ludzi w podeszłym wieku, ale również działania prewencyjne podejmowane w środowiskach ludzi młodszych. Zakres tematyczny planowanych działań jest szeroki, jednakże bardzo logiczny i spójny. Będą podjęte starania o poprawę jakości naszej żywności, uwzględniając spersonalizowaną diagnostykę medyczną, indywidualizację żywienia i aktywności psychofizycznej. Uczelnie będą badały wpływ żywności na zdrowie populacji na przestrzeni pokoleń. Klaster połączy wiele dziedzin nauk medycznych i biologicznych. Zaangażowani będą producenci i dystrybutorzy żywności, laboratoria diagnostyczne, lekarze, dietetycy, fizjoterapeuci, fundacje promujące zdrowy styl życia, itp.
Mam wielką nadzieję, iż będzie to modelowy program prozdrowotny dla wszystkich regionów Polski, a może również dla innych krajów europejskich. O postępach w pracach Klastra Żyjmy Zdrowiej będę Szanownych Czytelników informował na bieżąco.
dr n. med. Sławomir Puczkowski
Dodatkowe informacje: