Białko
05/08/2021
Jak białko w diecie wpływa na nasze kości?
- Białko bierze udział w syntezie kolagenu i innych białek macierzy, czynnika wzrostu, insuliny, IGF-1 niezbędnych w procesie wzrostu kości oraz obrotu kostnego.
- Nadmiar białka pochodzenia zwierzęcego, które zawiera duże ilości aminokwasów siarkowych może powodować powstawanie związków kwaśnych. Zakwaszają one organizm przez co muszą być neutralizowane przez związki zasadowe pochodzące z kości w celu wyrównania równowagi kwasowo - zasadowej. Powoduje to zaburzenie gospodarki wapniowej, osłabienie kości.
- Na każde spożyte 50 g białka wydalane jest z moczem 60 mg Ca.
- Najkorzystniejszy stosunek Ca (mg) do białka (g) to 16:1.
- Niedobór białka powoduje gorszą syntezę kolagenu. Zaburza prawidłową syntezę macierzy organicznej oraz rozwój masy mięśniowej. Wpływa na niewłaściwą akumulację masy kostnej oraz obrót kostny.
- Zmniejszona podaż białka w okresie intensywnego wzrastania (dzieciństwo) prowadzi do nieprawidłowego rozwoju organizmu, zaburza wzrost i może przyczyniać się do obniżonej szczytowej masy kostnej w przyszłości.
- Dieta z obniżoną podażą białka powoduje zmniejszoną przyswajalność wapnia.
- Zaleca się, aby spożycie białka oscylowało w granicach 1 – 1,5 g białka na kg masy ciała na dzień z czego 50% białka powinno być pochodzenia roślinnego.