Artykuły

Banany

15/02/2021

Banany znane ze swoich właściwości i wartości odżywczych od tysięcy lat. Prawdopodobnie pochodzą z Malezji, skąd przewędrowały do Indii, a następnie do Afryki gdzie rosną do dziś. Obecnie uprawiane są jeszcze w Azji i Australii. Abyśmy mogli je jeść plantatorzy muszą zrywać owoce zielone (niedojrzałe), włożyć do chłodni i załadować na statki. Niestety są mniej smaczne od dojrzałych w naturalnym środowisku, a także posiadają niższą wartość odżywczą. Mimo to, banany są bardzo wartościowe. Zawierają wszystkie najważniejsze witaminy A, C, E, K, B, błonnik, a także składniki mineralne takie jak magnez, fosfor, wapń.

Jakie działanie mogą mieć banany w naszej diecie?
1. Duża ilość potasu pomaga w normalizacji poziomu ciśnienia krwi, łagodzeniu napięciu w żyłach i tętnicach.
2. Banany, dzięki zawartej w nich pektynie obniżają poziom złego cholesterolu i oczyszczają organizm z toksyn, poprawia tolerancję na glukozę dlatego pomaga w walce z cukrzycą.
3. Żelazo, które ma wpływ na budowanie czerwonych krwinek pomaga w walce z anemią.
4. Fruktooligosacharyd czyli prebiotyk wspomaga wzrost dobrych bakterii w jelicie grubym.
5. Przeciwutleniacze i karotenoidy wpływają na zmniejszenie dolegliwości ocznych: ślepota nocna, zaćma, jaskra.
6. Banany powinny znaleźć się w diecie osób z chorobą wrzodową – miękka struktura nie podrażnia żołądka, a także neutralizuje kwasy żołądkowe eliminując ból i zgagę.
7. Magnez rozluźnia mięśnie co pomaga podczas bólu menstruacyjnego, a witamina B6 łagodzi ból oraz reguluje cykle miesiączkowe.
8. Dopamina zawarta w bananie wpływa pozytywnie na nastrój, a także poprawia pamięć. Witamina B6 i magnez pomagają się zrelaksować. Tryptofan uwalnia serotoninę, czyli hormon szczęścia.
9. Witaminy A, E i B6 zwalczają wolne rodniki, dzięki czemu banany mogą wspomagać odporność.

Ciekawostki:

  • Banana można porównać do napoju izotonicznego, których głównymi zadaniami są podniesienie wytrzymałości organizmu.
  • W diecie kobiet w ciąży powinny znajdować się banany ze względu na źródło żelaza przeciwdziałający anemii, a także pomagają w walce z porannymi mdłościami i zgagą. Ponadto zawierają kwas foliowy, który chroni przed wystąpieniem wad rozwojowych układu nerwowego.
  • Banan spowalnia wytwarzanie hormonu głodu (grelina), dlatego jest często polecany jako przekąska w ciągu dnia.


mgr Aleksandra Wilkos
Dietetyk NZOZ Biomol-Med Sp. z o.o.

Twój koszyk
Zamawiam