Artykuły

Bakłażan

03/12/2020

Bakłażan pochodzi z Indii, ale jest głównie znany jako ważny składnik kuchni śródziemnomorskiej i arabskiej. To fioletowe warzywo ma też inne określenia: gruszka miłosna, jajko krzewiastne, oberżyna, psianka podłużna. Jego największą zaletą jest niskokaloryczność (100g to tylko 30 kcal.) oraz duża zawartość błonnika (dwukrotnie więcej niż w jabłku). Bakłażan dodatkowo dostarcza naszemu organizmowi potas, wapń i magnez.
Jakie właściwości zdrowotne ma bakłażan?
1. Detoksykacyjne.
2. Poprawia przemianę materii.
3. Zapobiega chorobom układu krążenia.
4. Obniża poziom cholesterolu.
5. Działa antyrakowo, dzięki nasuninie. Związek ten ogranicza rozwój komórek rakowych.
6. Związki fenolowe m.in. antocyjany odpowiedzialne za piękny kolor skórki bakłażana poprawiają funkcjonowanie organizmu poprzez działanie antyutleniająco.

Ciekawostki:
- składa się w 90% z wody, a cukry to tylko 2%;
- jest ciężkostrawny, dlatego nie powinny go jeść dzieci, kobiety w ciąży, osoby chore na reumatyzm, podagrę oraz mające problemy z nerkami i układam pokarmowym;
- uważany jest za afrodyzjak, stąd nazwa „gruszka miłości;
- zgodnie z zasadami japońskiej diety makrobiotycznej bakłażany i inne warzywa z grupy psiankowatych powinny być wykluczone z jadłospisu, gdyż uważa się je za skrajnie Yin.


mgr Aleksandra Wilkos
Dietetyk NZOZ Biomol-Med Sp. z o.o.

Twój koszyk
Zamawiam