Artykuły

Aronia

15/10/2021

🫐🫐🫐Aronia 🫐🫐🫐ma cierpki smak i przez to nie każdemu smakuje. Pięknie rośnie i kwitnie w naszym kraju, dzięki temu możemy korzystać z jej właściwości zdrowotnych. Owoce tego krzewu są antidotum na choroby cywilizacyjne: nadciśnienie, miażdżycę, nowotwory, choroby oczu.
Dlaczego sięgnąć po te owoce?
🫐Aronia chroni przed rakiem - duża zawartość witaminy P, która jest bioflawonoidem, czyli cennym przeciwutleniaczem, substancją, a raczej mieszaniną aktywnych biologicznie związków roślinnych o zbawiennym wpływie na organizm. Aronia zawiera także: rutynę, kwercetynę, katechiny,antocyjany, leukocyjany pomocne m. in. w zwalczaniu wolnycjh rodników. Ponadto w aronii znajdziecie witaminy: C, E, z grupy B . Witamina P poprawia wchłanianie i działanie witaminy C, która z kolei wpływa korzystnie na działanie innego przeciwutleniacza - witaminy E. Witaminy wspomagają siły obronne organizmu w ochronie komórek przed wolnymi rodnikami, które mogą powodować zmiany degeneracyjne oraz przyczyniać się do powstawania i rozwoju komórek rakowych.
🫐 Aronia na oczy i nadciśnienie - rutyna i antocyjany działają bardzo korzystnie na naczynia krwionośne. Wzmacniają je, uelastyczniają, uszczelniają ich ściany i regulują przepuszczalność. Owoce te poprawiają też pracę najdrobniejszych naczynek krwionośnych, np. tych w oku i wokół mieszków włosowych. Zatem opóźnia postępowanie takich chorób oczu jak: jaskra, zaćma czy degeneracja plamki żółtej na siatkówce.
🫐 Aronia wspomaga pracę mózgu- dzięki bioflawonoidom te małe, cierpkie owoce poprawiają elastyczność naczyń, przez co mózg jest lepiej ukrwiony. Dzięki temu może poprawić się koncentracja i pamięć.
🫐 Aronia upiększa - dzięki dużej zawartości witaminy C wpływa na dobry wygląd skóry, włosów i paznokci.
Ciekawostki:
🟦Owoce aroni znalazły zastosowanie w kosmetologii do produkcji żeli chroniących skórę przed promieniowaniem UV.
🟦Aronii nie powinny spożywać osoby z niskim ciśnieniem tętniczym krwi, problemami z żołądkiem (stany zapalne, nadkwasota oraz wrzody), cierpiące na zaparcia, zakrzepowym zapaleniem żył oraz żylakami.
👩‍🍳👨‍🍳Sok z aronii 👩‍🍳👨‍🍳
2kg owoców aronii
300 g cukru
• Do dużego garnka wsypać dokładnie opłukaną i oczyszczoną z szypułek aronię. Wlać ok. 1 i 1/2 szklanki zimnej wody (aby twarde owoce aronii nie przywierały do dna garnka) i cały czas mieszając zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować przez ok. pół godziny, w międzyczasie często mieszając. Owoce puszczą dużo cennego soku.
• Zlać go przez sitko do czystego garnka, dodać cukier do smaku (w takiej ilości aby otrzymany syrop nie był bardzo cierpki) i co chwilę mieszając zagotować. Gorący syrop wlać do czystych butelek lub słoików, od razu zakręcić i odstawić.
WSKAZÓWKI
• Cierpkość możemy zlikwidować poprzez włożenie owoców do zamrażarki na 48 godzin.
• Pozostałe skórki aronii po otrzymaniu soku można zmielić w maszynce o średnich oczkach razem z jabłkami oraz gruszkami i z takiej mieszanki przygotować dżem.

Twój koszyk
Zamawiam