Amarantus
Amarantus należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Przed odkryciem Ameryki, wraz z kukurydzą, fasolą i ziemniakami, stanowił podstawę pożywienia Inków, Majów i Azteków. Mało kto wie, że amarantus nazywany jest zbożem XXI wieku, które charakteryzuje się szczególnie wysokimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi. Obecnie pola amarantusa, zwanego też szarłatem, można spotkać niemal we wszystkich zakątkach świata. W Polsce ponad 90% upraw znajduje się na Lubelszczyźnie. 
Ciekawostki:
- Zawiera pięciokrotnie więcej żelaza niż szpinak czy pszenica.
- Białko w nim zawarte jest lepiej przyswajalne niż z mleka czy soi.
- Nie zawiera glutenu.
- Wyróżnia się zawartością niezwykle drobnej frakcji skrobi, która jest pięć razy łatwiejsza do strawienia niż ta obecna w kukurydzy. 
- Dla środowiska naturalnego niezwykle istotną cechą szarłatu jest to, że pochłania dwukrotnie więcej dwutlenku węgla niż inne rośliny. Masowa uprawa może więc okazać się zbawienna dla przeciwdziałania skutkom efektu cieplarnianego.
- Badania wykazały, że skwalen, który znajduje się w oleju z amarantusa, ma skuteczne działanie obniżające poziom cholesterolu. Ponadto, skwalen pomaga opóźnić procesy starzenia się komórek - ma więc działanie przeciwstarzeniowe! Składnik ten jest nazywany naturalnym antybiotykiem, ponieważ wspiera układ odpornościowy i zapobiega rozwijaniu się drobnoustrojów w organizmie. 
- Regularne spożywanie amarantusa pomaga też zapobiegać chorobom układu krążenia.
Zastosowanie:
W Polsce dostępne są: mąka, nasiona i popping, czyli prażone jak popcorn ziarna amarantusa. Mąka z amarantusa poprawia jakość wypieków, pozwala wyeliminować większość chemicznych dodatków, przedłuża okres trwałości, a ponadto nadaje wyśmienity orzechowy smak. Mąka z amarantusa może być też stosowana do wyrobu np. makaronów czy pieczywa oraz do sałatek i zup. Popping doskonale smakuje z jogurtem, kefirem lub mlekiem. Nasiona mogą być natomiast wykorzystywane jako składnik różnego rodzaju potraw gotowanych, duszonych oraz zapiekanek. Można z niego wytwarzać „amarantusowe masło”, majonez, a także mleko dla alergików.
Przesyłamy przepis na placki amarantusowe z dynią
Składniki:
Amarantus 30 g
Woda 300g
Dynia 1000g
CYNAMON 2G
Oliwa z oliwek 10g
Jajka kurze 60g
Mąka jaglana 30g
1. Ziarna amarantusa (około 3 stołowych łyżek) przepłukać na sicie gorącą wodą i wrzucamy do wrzątku (1,5 szklanki), gotować pod przykryciem prawie pół godziny. Wystudzić.
2. Dynię obieramy i kroimy w kostkę gotujemy do miękkości, pilnować, żeby nie rozgotować.
3. W misce wymieszać: ugotowany amarantus, dynię, cynamon, oliwę. Dodać rozbełtane jajko i ponownie wymieszać. Konsystencja będzie bardzo rzadka dlatego dodać 2 łyżki mąki.
4. Rozgrzać suchą, teflonową patelnię (musi być dobrze rozgrzana) i łyżką nakładać ciasto, tworząc placuszek. Obsmażyć z obu stron po kilka minut pilnując by się nie przypalił- jeśli się rozwala dodać do ciasta jeszcze trochę mąki, jednak nie za dużo.
 
  Strona używa plików cookies do celów funkcjonalnych oraz statystycznych
 Strona używa plików cookies do celów funkcjonalnych oraz statystycznych