Artykuły

Aloes

06/06/2022

Doceniany od tysięcy lat za swoje właściwości przeczyszczające. Występuje głównie na terenach półpustynnych i pustynnych, gdzie dostęp do wody jest ograniczony. Aby utrzymać się na tych terenach wyposażony jest w tkankę wodną, która gromadzi wilgoć. Piszemy dziś o roślinie z trójkątnymi, grubymi i mięsistymi liśćmi zakończonymi niewielkimi kolcami, czyli o ALOESIE. W czasie pandemii zaczęto częściej używać preparatów z jego zawartością w celu nawilżenia skóry, szczególnie rąk. Aloes oprócz wody ma aż 75 substancji aktywnych, które korzystanie wpływają na nasz organizm.

W skład Aloesu wchodzą:

  • Witaminy – witaminy A, C i E, które są przeciwutleniaczami. Jest źródłem Witaminy B12, kwasu foliowego, a także choliny.
  • Enzymy - łagodzą stany zapalne skóry, a także wspomagają proces rozkładu cukrów i tłuszczów.
  • Cukry – monosacharydy (glukoza i fruktoza) i polisacharydy.
  • Minerały – aloes jest źródłem wapnia, chromu, miedzi, magnezu, selenu, manganu, potasu, sodu i cynku. Minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układów enzymatycznych na różnych szlakach metabolicznych.
  • Antrachiniony – posiadają właściwości przeczyszczające oraz wykazują działanie przeciwbólowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
  • Sterydy roślinne – posiadają właściwości przeciwzapalne, a także działanie antyseptyczne i przeciwbólowe.
  • Hormony - wspomagają gojenie ran i posiadają działają przeciwzapalnie.
  • Inne – w składzie aloesu znajdziemy aż 20 z 22 aminokwasów ważnych dla człowieka, a także 7 z 8 aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto aloes zawiera w swoim składzie kwas salicylowy posiadający właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Jest źródłem linginy - substancji obojętnej, będącej składnikiem preparatów do stosowania miejscowego, która wzmacnia wnikanie pozostałych składników w skórę. Z kolei saponiny stanowiące 3 proc. żelu są substancjami mydlanymi posiadającymi działanie oczyszczające oraz antyseptyczne.

Właściwości lecznicze Aloesu:

  • Wzmaga produkcję żółci, czyli wspomaga pracę wątroby.
  • Zwiększa produkcję soku żołądkowego, czyli pobudza łaknienie.
  • Wpływa na perystaltykę jelit, czyli pomaga w walce z zaparciami i przywraca równowagę kwasowo-zasadową.
  • Wspomaga leczenie schorzeń układu pokarmowego (wrzody żołądka, stany zapalne żołądka) dzięki wysokiej zawartości polisacharydów.
  • Pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy i cholesterolu we krwi.
  • Posiada właściwości przeciwzapalne, grzybobójcze, bakteriobójcze, czyli wspomaga organizm w przypadku infekcji, uszkodzeń skóry, zadrapań, otarć i poparzeń.
  • Łagodzi objawy alergii skóry, egzemy, łuszczycy i zmian po trądziku.
  • Wyciąg z liści aloesu drzewiastego wykorzystywany jest w leczeniu nawracających infekcji górnych dróg oddechowych.
  • Aloes często wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym. Wchodzi w skład produktów na porost włosów, kremów, maseczek do twarzy, szamponach do włosów, past do zębów, żeli oczyszczających, kosmetyków pielęgnujących skórę powiek i oczu, pomadek do ust, kosmetyków na AZS (atopowe zapalenie skóry).
  • Sok z aloesu znajdziemy w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością, coraz częściej też w marketach. Jednak należy przeczytać zalecenia producenta, gdyż sok może być przeznaczony do użytku zewnętrznego lub wewnętrznego.


WAŻNE:

W celach zdrowotnych zaleca się picie czystego soku z aloesu po 5 łyżek, trzy razy dziennie przed posiłkiem. Oczywiście można tą ilość rozcieńczać z wodą.

Aloesu nie stosujemy na głębokie, krwawiące rany i świeże oparzenia.


Aloes może wchodzić w niepożądaną reakcję z:

  • ziołami i suplementami diety,
  • lekami przeciwcukrzycowymi,
  • diuretykami,
  • kortykosteroidami,
  • warfyną,
  • digoksyną,
  • sewofluranem,
  • środkami przeczyszczającymi,
  • i wieloma innymi lekami.

Nie jest zalecane picie soku z aloesu kobietom w ciąży, karmiącym piersią i dzieciom poniżej 12 roku zycia.

Jeżeli posiadacie w domu kilkuletniego Aloesa to samodzielnie możecie pozyskać żel i sok. Wystarczy jednorazowo usunąć kilka grubych liści z zewnętrznej części rośliny (nie więcej niż cztery). Liście należy wyciąć blisko łodygi, jednak uważając , aby nie uszkodzić korzeni. Liście dokładnie umyć i przyciąć małe kolce. Następnie należy oddzielić wewnętrzny żel od zewnętrznej częśći liścia. Można pokroić go w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Jeżeli chcecie spożywać aloes, należy go trzymać w lodówce – jednak nie dłużej niż kilka dni.

Pozyskany żel możecie bez żadnych obaw wykorzystać do domowych kosmetyków i produktów pielęgnacyjnych. Pozyskany żel można użyć samodzielnie np. na włosy jako odżywki, albo dodać do kremy do pielęgnacji twarzy lub balsamu do ciała. Po rozcieńczeniu miąższu otrzymacie płyn do demakijażu twarzy i oczu.


mgr Aleksandra Wilkos

Dietetyk

Twój koszyk
Zamawiam